-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Italië

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Satellietfoto van Italië. In het noorden liggen de Alpen als natuurlijke begrenzing met de buurlanden. Dwars door de laars loopt het Apennijnen gebergte.

Italië is één van de favoriete bestemmingen voor schoolreizen. Dat heeft natuurlijk zijn redenen. Het land is mooi, heeft een overdonderende cultuur die tot de oudste in Europa behoort, heeft een fijn klimaat (zeker in het voorjaar of najaar wanneer die schoolreizen meestal worden gehouden) en je kunt er erg lekker eten. Het typische Italiaanse gerecht pizza gaat er bij de jeugd in als koek een ook alle Italiaanse pasta’s worden in Nederland veel gegeten. Italië heeft de vorm van een laars. Aan de noord- en noordwest kant heeft Italië een natuurlijke begrenzing in de vorm van de Alpen. De grens met de buurlanden ligt soms op de hoogste toppen maar niet altijd. Wanneer je bijvoorbeeld in Zwitserland vanuit het noorden het Gotthard-massief gepasseerd bent, kom je in het Zwitserse kanton Ticino. Ticino ademt al helemaal de sfeer van Italië, maar is nog steeds Zwitsers. Dwars door het schiereiland (zeg maar de laars) loopt het gebergte van de Apennijnen. Dit is niet zo hoog als de Alpen maar vormt voor het verkeer toch best een moeilijk te nemen obstakel. Op het einde van de laars ligt het eiland Sicilië. Dat eiland wordt in de nabije toekomst met een brug met het vasteland verbonden. Midden in de Middellandse Zee ligt verder nog het eiland Sardinië dat ook tot Italië behoort.

Definitie

Land in het zuiden van Europa, voor het grootste gedeelte gelegen op het Apennijns schiereiland.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De ligging van Italië in Europa.

Voorbeelden

  • Kijk voor de ligging van Italië op de kaart. Bijna overal heeft Italië natuurlijke grenzen in de vorm van de kustlijn en het gebergte de Alpen in het noorden.
  • Italië grenst in het noorden aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië.

Tekstverband

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Italië
  • Italië is een welvarend land maar kent tegelijkertijd toch ook behoorlijke regionale verschillen. Noord-Italië is veel welvarender dan het zuiden. Dat relatief arme zuidelijke deel wordt de Mezzogiorno genoemd. Met name in het zuidelijk deel van Italië komt de Maffia voor, een ondergrondse organisatie die veel macht heeft en moeilijk is te controleren door de staat.
  • Italië heeft voor het grootste gedeelte een typisch Middellands Zeeklimaat met droge hete zomers en koele regenrijke winters.
  • Italië ligt in een deel van Europa dat geologisch erg actief is. Dat kun je merken aan de zware aardbevingen die ervoorkomen en ook aan de vulkanen. De bekendste vulkanen zijn de Etna op Sicilië, de Stromboli voor de noordkust van Sicilië en de Vesuvius, net ten zuiden van de stad Napels.
  • Italië is al vanaf de oprichting (1957) lid van de Europese Gemeenschap, die sinds 1992 Europese Unie heet.
  • Het land is ruim 7 keer zo groot als Nederland en telt een kleine 60 miljoen inwoners. De grootste steden zijn Milaan, Napels en de hoofdstad Rome.
  • Rome is de meest toeristische stad van Italië. Je vindt er een onwaarschijnlijke hoeveelheid cultuur, variërend uit de tijd van de Renaissance, de Middeleeuwen en de Klassieke Oudheid. Ten tijde van het Romeinse Rijk was Rome de hoofdstad van dit immens grote rijk, dat zich uitstrekte aan weerszijden van de Middellandse Zee.
  • Italië als staat bestaat pas vanaf 1870. Voor die tijd bestond het uit verschillende andere staten, zoals de Kerkelijke Staat waar de paus het staatshoofd van was.