-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

JIT

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Vakkenvullers weten er alles van. Wanneer ze in een supermarkt de schappen moeten aanvullen, sjouwen ze zich rot met pallets vol spullen die even van te voren door vrachtauto’s zijn aangevoerd. Die goederen bevonden zich niet ergens in een magazijn van de winkel zelf, maar zijn aangevoerd vanuit een distributiecentrum.

Dankzij de streepjescodes op de verpakking weten supermarkten snel waar ze aanvulling van nodig hebben. Die worden besteld en meerdere keren per dag aangevoerd.

De klanten willen natuurlijk wel zekerheid hebben dat de supermarkt de boodschappen ook in huis heeft. Met alle drukte op de weg is dat echter niet eenvoudig. Daarom hebben de supermarktketens niet alleen een landelijk distributiecentrum, maar ook een aantal regionale distributiecentra. Vandaar uit kunnen de producten relatief snel naar de winkels worden gebracht. In plaats van voorraadvorming in de winkels zelf, worden nu de producten precies op de tijd in de winkels afgeleverd. Dat noemt met Just in Time delivery, ofwel kort JIT.

Definitie

Het precies op tijd afleveren van goederen bij winkels en/of bedrijven.

Voorbeelden

  • Een automobielfabriek heeft vele onderdelen nodig, zoals banden, benzinetanks en buitenspiegels. Die worden tijdens het produceren op het juiste moment aangeleverd. De automobielfabriek heeft dus zelf (bijna) geen voorraad.
  • Het is bij dit JIT-principe wel belangrijk dat alles op tijd binnen is, wil de productie van de auto goed verlopen.

Toelichting

  • Bij JIT is het belangrijk dat degene die de producten nodig heeft en degenen die die producten leveren, niet te ver van elkaar afzitten. Er moet zekerheid zijn dat de goederen op tijd binnen zijn.
  • Het feit dat supermarkten geen eigen voorraad hebben, heeft alles te maken met de opslagkosten. Het is veel voordeliger voor bijvoorbeeld Albert Heijn om op een beperkt aantal plaatsen veel voorraad te hebben en vandaar te distribueren, dan in elke winkel een eigen voorraad.