-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Jamaica

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Jamaica is een eiland in het Caribisch gebied dat bekend is van suikerrietplantages, rum, reggae-muziek en rastafari. Het is net zo groot als Groningen, Friesland en Drente samen en er wonen zo’n 3 miljoen mensen. Het heeft mooie stranden en een mooi bergachtig binnenland. Het klimaat is tropisch (warm en vochtig).

Jamaica heeft een roerige geschiedenis gehad waarin de invloed van het kolonialisme merkbaar is. Christoffel Columbus ontdekte het eiland in 1494 en trof er zowel vredelievende indianen aan (Arawaks) als kannibalen (Cariben). Deze oorspronkelijke bewoners werden door de Spanjaarden vermoord of kwamen om door ziekte. Vanaf 1517 voerden de Spanjaarden slaven in die te werk werden gesteld op suikerrietplantages. Het ging toen om hooguit een paar duizend mensen.

In 1655 werd het zwak verdedigde eiland veroverd door de Britten en vluchtten de Spanjaarden naar Cuba. Hun slaven waren ook vrij en trokken zich terug in het bergachtige binnenland van Jamaica. Daar wonen die nog steeds en worden Marroons genoemd. Na een mislukte poging van de Spanjaarden om het eiland terug te krijgen, werd het in 1670 definitief Brits grondgebied. Zij maakten er een wingewest voor suikerriet van. Dit werd geproduceerd op plantages. Tevens won men er bauxiet, de grondstof voor aluminium. Er werden in die tijd veel slaven uit West-Afrika naar het eiland gebracht. Die zijn een paar keer in opstand gekomen, geholpen door de Marroons in het binnenland.

Die slavernij heeft geduurd tot halverwege de negentiende eeuw. In 1944 kreeg Jamaica volledig zelfbestuur van de Britten en werd in 1962 formeel onafhankelijk. Het is nog wel lid van het Britse Gemenebest en officieel is Koningin Elizabeth het staatshoofd van Jamaica.

Definitie

Eiland in het Caribisch gebied, gelegen ten zuiden van Cuba en ten westen van het eiland Hispaniola (waarop Haïti en de Dominicaanse Republiek liggen).

Voorbeeld

Ligging van Jamaica in de Caribische Zee

Zie voor de ligging van Jamaica de nevenstaande kaart.

Toelichting

  • De hoofdstad van Jamaica is Kingston. De toeristisch meest bekende plaats is Montego Bay.
  • Officieel spreekt men op Jamaica Engels, maar de voertaal voor de meesten is Patois (Creools). Dat is een mix van Engels en allerlei Afrikaanse talen.
  • Nog steeds zijn de productie van suikerriet (waar ze onder andere rum van maken) en bauxiet de belangrijkste onderdelen van de economie, naast toerisme.
  • Jamaica is een zeer populair vakantiegebied voor Amerikanen (dichtbij) en Engelsen (vanwege de koloniale geschiedenis).
  • Eén van de grote helden van Jamaica is Granny Nanny. Zij was in het begin van de 18e eeuw leider van de Marroons en probeerde tijdens de slavenopstanden de koloniale overheersers te verslaan. Zij gebruikte daarvoor de tactiek van guerrilla. Nanny Granny staat op het 500 dollar biljet van de bank van Jamaica.
  • Een van de bekendste mensen uit Jamaica is zonder twijfel Bob Marley. Deze reggeazanger was zeer bekend in de jaren'70 van de vorige eeuw. Hij overleed in 1981 aan kanker. Tot op de dag van vandaag luisteren mensen naar zijn muziek. Hij is vooral populair bij mensen die soft drugs gebruiken omdat de muziek zo relaxed is.
  • Jamaicanen worden gezien als relaxte mensen, die zich nooit druk maken en geen zorgen hebben. Don't worry, be happy! Dit komt waarschijnlijk doordat de Jamaicanen constant in verband worden gebracht met drugs.
  • In werkelijkheid is er veel criminaliteit op Jamaica, vooral in de hoofdstad Kingston kun je als toerist in sommige wijken beter niet komen.
  • Beroemd zijn de verhalen van de jonge Bob Marley die met zijn band 'the Wailers' in de beginjaren door Jamaica toerde. Het was eerder regel dan uitzondering dat rivaliserende bands op elkaar schoten met echte geweren en kogels in plaats van woorden en muziek! Dat is weer wat anders dan een freestyle MC-battle!