-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Stoommachine

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf James Watt)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

animatie van een stoommachine. Klik op het plaatje voor een vergroting

Er zijn van die momenten dat de wereld door een uitvinding een enorme plotselinge vooruitgang boekt. De uitvinding van de stoommachine was er zo één. De stoommachine maakte het mogelijk zonder mens- of dierkracht veel grotere hoeveelheden energie op te wekken en dat natuurlijk in principe continu. De stoommachine maakt gebruik van stoom dat onder druk in een zuiger wordt gelaten waardoor die uitzet. Om de zuiger weer naar beneden te krijgen wordt een contragewicht gebruikt en koud water in de zuiger gespoten. Die zorgt dan dat de aanwezige stoom in de zuiger condenseert en tegelijkertijd afkoelt. De zuigerbeweging wordt door een zogenaamde krukas omgezet in mechanische arbeid waardoor je bijvoorbeeld een wiel kunt laten ronddraaien.

Definitie

Soort motor die energie van onder druk staande stoom omzet in een ronddraaiende beweging.

Voorbeelden

  • Met een stoommachine kun je een auto laten rijden of een trein.
  • Met een stoommachine kun je weefgetouwen laten werken.
  • Met een stoommachine kun je water oppompen uit een polder. De grootste stoommachine ter wereld (doorsnede van de zuiger is 3.6 meter!) bevindt zich in het gemaal Cruquius bij Haarlem. Het is één van de drie stoomgemalen die samen de droogmakerij Haarlemmermeer hebben drooggepompt.

Toelichting

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Stoommachine in actie
  • De uitvinding van de stoommachine wordt in verband gebracht met James Watt, halverwege de 19e eeuw. Door deze uitvinding kwam een periode van zeer snelle industrialisatie op gang, de Industriële Revolutie.
  • James Watt was echter niet de echte uitvinder. De ontwikkeling van de stoommachine dateert al van ongeveer twee eeuwen daarvoor. In de beginperiode waren er echter heel veel problemen met die motor waardoor het praktisch nut niet zo groot was. James Watt moderniseerde de stoommachine tot een zeer bruikbare machine.
  • Tegenwoordig worden stoommachines in moderne maatschappijen niet meer gebruikt of het moet om speelgoedapparaten gaan of museumstukken. Dieselmotoren of elektrische motoren werken nu eenmaal veel beter en zijn makkelijker te bedienen.