-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Jihad

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Jihad is een term uit het islamitische geloof. Het begrip heeft zeker na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten een nogal beladen betekenis gekregen. Bij het woord Jihad denken mensen aan een heilige oorlog. Dat betekent dat een moslim vindt dat het geloof in Allah verdedigd moet worden en alle aanvallen op dat geloof beantwoord moeten worden met een gevecht. Extremistische moslims vinden het zelfs hun taak om de wereld te behoeden voor alle verleidingen waar mensen in de ogen van de Islam aan ten gronde gaan. De aandacht van de wereld gaat met name uit naar die uiterlijke invulling van de Jihad. Voor de meeste moslims echter heeft het begrip Jihad veel meer betrekking op de innerlijke betekenis en is de uitleg ook veel gematigder. Die innerlijke Jihad is verplicht voor een moslim.

Definities

  • De grote ofwel innerlijke Jihad – Een innerlijke strijd aangaan met jezelf om je te behoeden voor alle kwaad en verleidingen in het leven. Hiertoe moet je in ieder geval leven volgens de basisregels (de vijf zuilen) van de Islam.
  • De kleine ofwel uiterlijke Jihad – Het beschermen van de Islam tegen ongelovigen.

Voorbeelden

  • Innerlijke Jihad : Mensen worden geacht bescheiden te leven en niet voor jezelf maar als deel van de samenleving. Mensen moeten voor elkaar opkomen en voor elkaar zorgen. Belangrijk is dat je niet ten prooi valt aan allerlei verleidingen. Daar moeten mensen ook tegen beschermd worden.
  • Uiterlijke Jihad: Wanneer een islamitisch land wordt aangevallen, moet alles worden gedaan om het gebied te beschermen tegen deze bedreigingen.
  • Extremistische moslims vinden zelfs dat de wereld onderworpen dient te worden aan de wil van Allah en voeren daarom een Heilige Oorlog tegen de afvalligen.

Toelichting

  • Letterlijk betekent Jihad in het Arabisch “streven naar” ofwel “een inspanning doen, gericht op een bepaald doel".
  • Letterlijk zegt de Koran het volgende over de Jihad: “Strijdt tegen hen die niet in God geloven en niet in de laatste dag en die niet verbieden wat God en zijn gezant verboden hebben en die niet de godsdienst van de waarheid aanvaarden uit het midden van hen aan wie het boek gegeven is, totdat zij naar vermogen onderdanig de schatting betalen” - Koran 2:193