-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Jodendom

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Wie heeft ze wel eens gezien in de Amsterdamse diamantenbuurt? De mannen met de zwarte hoeden en kleren. Het zijn orthodoxe joden. Ze houden zich precies aan alle regels van de Thora. Dit is een andere naam voor de Joodse wet. Ze dragen lange baarden omdat ze zich volgens deze regels niet mogen scheren. Behalve de orthodoxe joden zijn er ook liberale en niet-godsdienstige joden. De liberale joden houden zich aan de joodse leefregels, zoals het verbod om te werken op sjabbat (verplichte rustdag op zaterdag) en het verbod op het eten van varkensvlees. Niet-godsdienstige joden houden zich niet aan het geloof en de regels. Zij zijn alleen jood omdat ze een joodse moeder hebben. Het belangrijkste boek voor de joden is de TeNaCh. Dit boek bestaat uit drie delen, namelijk:

  • 1) Thora (de wet)
  • 2) Nebiim (de profeten)
  • 3) Chetubim (de geschriften).

Nu snap je meteen waar de afkorting TeNaCh vandaan komt. Volgens de joden heeft de mens de opdracht van God gekregen om de wereld beter te maken. Dat doe je door verantwoordelijk te zijn voor de mensen en de natuur om je heen.

Definitie

Het Jodendom is de oudste monotheïstische godsdienst ter wereld en is omstreeks 2000 voor Christus ontstaan. Monotheïstisch betekent het geloof in slechts één God.

Voorbeelden

Bekende joodse symbolen zijn de Davidster en de zevenarmige kandelaar (Menorah).
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127

De Davidster zijn twee driehoeken die in elkaar geschoven een zeshoekige ster vormen. Deze ster wordt ook wel “het schild van David” genoemd en werd vroeger als teken uitgehouwen in de stadsmuren van Jeruzalem om boze krachten af te weren. De Davidster is in 1948 opgenomen in de vlag van de staat Israël.

Tekstverband

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de joden gedwongen om een gele ster te dragen in de vorm van de Davidster. De mensen noemden dit de “Jodenster”.