-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Joegoslavië

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Kroatië is een prachtig land op de Balkan. Het ligt aan de Adriatische Zee. Een land met veel cultuur, maar ook zon, zee en een prachtige natuur. Een land waar de verwende Europese toerist nog redelijk goedkoop kan genieten van een heerlijke vakantie. Er gingen veel toeristen naartoe, totdat in het begin van de jaren negentig een onafhankelijkheidsoorlog roet in het eten gooide. Kroatië lag na twee jaar oorlog in puin en was vakantieland af. Het heeft jaren geduurd, voordat toeristen dit gebied weer aantrekkelijk vonden. Het is één van de weinige landen, die op de TV reclame maakt voor zichzelf.

Kroatië vormde samen met Slovenië, Servië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië en Montenegro de Federale Republiek Joegoslavië. Joegoslavië was sinds de Tweede Wereldoorlog een communistische staat, die geleid werd door de eigenzinnige Tito. Tito hield vast aan het communistische ideaal, maar niet onder druk van de Sovjet-Unie. Tito ging zijn eigen weg. Hij was een sterk leider en bleek in staat alle volken, die op het grondgebied van zijn rijk woonden, bij elkaar te houden. Na zijn dood in 1980 ging het echter bergafwaarts met het land. Verschillende volken in het land ergerden zich steeds meer aan de overheersende rol van de Serven. De Servische leider Slobodan Milosovic werd ook president van Joegoslavië en drukte een wrede stempel op het land.

Na de val van het communisme in 1990 viel het land steeds verder uiteen. Slovenië kon zich het makkelijkst afscheiden. Na slechts 10 dagen oorlog werd hun onafhankelijkheid door de Serven aanvaard. Dat kwam mede, omdat in Slovenië eigenlijk alleen Slovenen wonen. Moeilijker ging het met Kroatië. Er was twee jaar strijd nodig, voordat het een onafhankelijk land werd. In 1992 kiest ook Bosnië-Herzegovina na verkiezingen voor onafhankelijkheid. Die verkiezingen worden door de Serven, die in Bosnië wonen echter ongeldig verklaard. Een verschrikkelijke burgeroorlog volgt, waarbij de Bosnische Serven gesteund worden door hun broers in Servië. De moslimbevolking in Bosnië moet het vooral ontgelden in de burgeroorlog. Er vallen veel slachtoffers.

Definitie

Joegoslavië rond 1990 - 1=Slovenië - 2=Kroatië - 3=Bosnië-Herzegovina - 4a=Vojvodina, 4=Servië - 4b=Kosovo - 5=Montenegro - 6=Macedonië - A=Adriatische Zee
  • Voormalige staat in Zuid-Oost Europa, die tussen 1918 en 2003 heeft bestaan.
  • Joegoslavië was een Federatie van Slovenië, Kroatië, Servië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië en Montenegro en de autonome (onafhankelijke) gebieden Vojvodina en Kosovo.

Voorbeelden

  • Tussen de twee wereldoorlogen was Joegoslavië een koninkrijk.
  • In de Tweede Wereldoorlog wordt het land bezet door Duitsland.
  • Na de Tweede Wereldoorlog wordt Joegoslavië bevrijd door de partizanenleider Josef Tito, gesteund door de Sovjet-Unie. Het wordt een communistische republiek, die met harde hand door Tito wordt bestuurd.
  • Vanaf 1990 valt het land (steeds verder) uiteen. Als laatste verklaart Kosovo zich in 2006 onafhankelijk van Servië. Dat wordt door de Serven overigens nog steeds niet erkend.

Toelichting

Tussen 1992 en 1995 woedde er een burgeroorlog in de provincie Bosnië-Herzegovina. De strijd ging tussen Kroaten, Serviërs en Bosniakken ( een bevolkingsgroep die overwegend islamitisch is). In deze strijd zijn over en weer gruweldaden gepleegd. Voor deze gruweldaden is er een tribunaal, een rechtbank, opgericht om mensen die bij deze misdaden betrokken zijn geweest te verhoren en te veroordelen. Dit tribunaal is gevestigd in Nederland en de mensen die voor dit tribunaal terecht staan, worden gedurende hun proces vastgehouden in de gevangenis van Scheveningen. De bekendste mensen die terecht staan of hebben gestaan voor dit Joegeslavië-tribunaal zijn: Milosovic, de president van Servië ten tijde van de oorlog en Karadzic, de politiek leider van de Bosnische Serviërs. Het Tribunaal is nog steeds op zoek naar de leider van het Bosnisch-Servisch Leger, generaal Mladic, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op ongeveer 9000 Bosnische moslim mannen uit Srebrenica. Dit was een moslimenclave, die door Nederlanders werd beschermd in opdracht van de VN.