-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Jordanië

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Koning Abdullah II, zijn vrouw Koningin Rania en hun vier kinderen

Direct ten oosten van de rivier de Jordaan begint Jordanië, een koninkrijk dat tegenwoordig een redelijke relatie onderhoudt met buurland Israël. Het is een land dat voor meer dan 90% bestaat uit woestijn. Alleen direct in de buurt van de Jordaan kan men het land irrigeren en zo landbouw mogelijk maken.

Het land wordt bevolkt door ongeveer 5 miljoen inwoners die hun koningshuis in ere houden. De koning, Abdullah de Tweede, is een rechtstreekse afstammeling van Mohammed. Ook ons koningshuis heeft goede betrekkingen met de koning en zijn familie. Jordanië is een Islamitisch land dat een parlementaire monarchie is. Dat betekent dat er vrije verkiezingen zijn om het parlement te vormen. Dit parlement zetelt in de hoofdstad Amman.

Definitie

Islamitisch land, gelegen in het Midden-Oosten direct ten oosten van de rivier de Jordaan.

Voorbeelden

  • Het land grenst in het westen aan de gedeeltelijk door Israël bezette Westelijke Jordaanoever (Westbank), in het noorden aan Syrië, in het noordoosten aan Irak en in het zuidoosten aan Saoedi-Arabië.
  • Kijk voor de ligging van Jordanië op de nevenstaande kaart.
De ligging van Jordanië in het Midden-Oosten

Tekstverband

  • Het gebied dat nu het Koninkrijk Jordanië heet, maakte tot de Eerste Wereldoorlog deel uit van het Turkse (Ottomaanse) Rijk. De Britten hadden de Arabische bewoners opgeroepen mee te vechten tegen de Turkse overheersers in ruil voor onafhankelijkheid. Na afloop van de oorlog werd echter besloten dat het Ottomaanse Rijk verdeeld zou worden door de Fransen en de Engelsen. Zij zouden in opdracht van de volkenbond dit gebied gaan besturen. Dat vonden de Arabieren natuurlijk niet eerlijk.
  • De Engelsen zorgden voor Jordanië, dat toen overigens nog Transjordanië heette. Het lag direct ten oosten van de rivier de Jordaan. Diezelfde Engelsen vonden het niet erg dat in dit gebied in 1923 een Koninkrijk werd gesticht, geleid door een directe afstammeling van de profeet Mohammed. Deze koning heette Abdullah de Eerste. Toch hielden de Engelsen de touwtjes zelf strak in handen. Het leger van die koning werd door de Engelsen zelf getraind. Dit Arabische legioen was een sterk en groot leger.
  • Na afloop van de Tweede Wereldoorlog bepaalde de VN dat Palestina verdeeld zou worden in een Joodse en Palestijnse Staat en de Engelsen trokken zich voorgoed terug. Al vanaf het begin accepteerden de Palestijnen die verdeling niet en eisten een ongedeeld Palestina. De Joodse Staat werd aangevallen. De legers van Israël bleken echter te sterk. Na een korte oorlog werd de grens van de Joodse staat bepaald.
  • Daarna volgden allerlei twisten tussen Israël en de Arabische buurlanden en wist Transjordanië de Westelijke Jordaanoever te bezetten maar sprak wel met Israël af hen verder met rust te laten. Dat vonden veel Arabieren een zwaktebod en de Koning werd vermoord. Zijn kleinzoon Hoessein raakte bij die aanslag zelf zwaar gewond. Zijn zoon Talal kwam aan de macht en maakte van Jordanië een democratie. Al na een jaar moest Talal om gezondheidsredenen de macht overdragen aan Hoessein. Na een poging tot een staatsgreep zette de Koning het parlement aan de kant en werd het land geregeerd als een dictatuur. Pas in 1992 durfde de koning het weer aan een volksvertegenwoordiging en vrije verkiezingen toe te staan.
  • Hoessein kreeg opnieuw te maken met de Israëliërs toen de Arabische Liga besloot Israël aan te vallen. In de beroemde Zesdaagse Oorlog in 1967 maakten de Israëliërs korte metten met hun buurlanden. Het bezette onder andere de Westelijke Jordaanoever. Dat gebied maakte daarna geen deel meer uit van Jordanië.
  • Na zijn dood in 1999 werd de oudste zoon van Koning Hoessein de nieuwe koning van Jordanië. Zijn naam: Abdullah II. Hij is getrouwd met Koningin Rania.