-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Kaap de Goede Hoop

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De aankomst van Jan van Riebeeck bij Kaap de Goede Hoop

In de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) waren de bootreizen naar de Oost niet zonder gevaar. Wekenlang zat de bemanning opeen in een eigenlijk veel te klein schip. Het eten was bovendien slecht. Verse etenswaren zoals brood en fruit kon je natuurlijk geen weken goed houden. Vaak kregen bemanningsleden last van zwellingen, bloedend tandvlees en inwendige bloedingen. Deze scheurbuik eiste elke reis weer levens. Die ziekte (in latijn scorbus) was makkelijk te bestrijden. Het enige wat je moet doen is vitamine C slikken, maar ja, dat moet je dan wel hebben.

In 1652 kreeg de Nederlander Jan van Riebeeck van de VOC de opdracht om halverwege de reis een verversingsstation in te richten. Dat deed hij op het uiterste zuidelijke puntje van Afrika, bij Kaap de Goede Hoop.

Definitie

Meest zuidwestelijk punt van het continent Afrika, vlakbij de huidige miljoenenstad Kaapstad.

Voorbeeld

Kaap de Goede Hoop ligt bij Cape Town (Kaapstad)

Zie voor de ligging van Kaap de Goede Hoop de kaart

Toelichting

  • Op 6 april kwam Jan van Riebeeck op het zuidelijkste punt van Afrika aan met drie schepen, waaronder de Goede Hoop.
  • Bij aankomst plantte Jan van Riebeeck aan de voet van de Tafelberg de vlag van de VOC en stichtte hij Fort Duijnhoop. Hij legde samen met zijn medekolonisten (90 mensen waaronder 8 vrouwen) tuinen aan waar groente en fruit werden gekweekt. Tevens werd er vee gehouden. De nieuwe kolonie lag in onontgonnen gebied. Kolonisten moesten zich beschermen tegen de oorspronkelijke bewoners.
  • Kaap de Goede Hoop groeide uit tot een grote kolonie van zogenaamde Vrijburgers die in Zuid-Afrika een boeren bestaan gingen leiden.
  • In 1795 kwam na een oorlog de Kaapkolonie in het bezit van de Engelsen en moesten de boeren vluchten. Zij trokken het binnenland in en stichtten daar Oranjevrijstaat.
  • Leuk weetje, de officiële naam van vitamine C is ascorbinezuur. Dat betekent letterlijk: tegen scheurbeuk (a scorbus)