-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Kapitalisme

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Kapitalist)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Probeer je de volgende karikatuur voor te stellen. Een dikke man, gekleed in een smetteloos kostuum, zit met een dikke sigaar in zijn mond zijn geld te tellen. Op de achtergrond werken in zijn fabriek tientallen arbeiders zich voor hem in het zweet. Die man is een echte kapitalist. Dankzij het kapitaal dat hij in zijn fabriek heeft gestoken, verdient hij geld. Alle begin is moeilijk, maar als je eenmaal wat geld over hebt, kun je, mits je dat geld goed besteedt, een fortuin maken. Je kunt je afvragen of dat eerlijk is dat de hardwerkenden het met een schamel loontje moeten doen en die fabrieksdirecteur geld als water verdient. Kapitalisten vinden van wel. Het kapitalisme heeft zich in ieder geval bewezen als het best werkende economisch systeem. De meeste landen hanteren dat systeem dat gebaseerd is op individuele vrijheid en een vrije markt.

Definitie

Politiek economisch systeem dat gekenmerkt wordt door privé-eigendom in de vorm van grond, fabrieken en machines.

Voorbeelden

  • De meeste landen in de wereld zijn kapitalistisch, zoals ons land.
  • Het meest kapitalistische land van de wereld is wellicht de Verenigde Staten van Amerika.
  • Ook de landen in Oost-Europa die vroeger communistisch waren, zijn overgestapt op het kapitalistisch systeem.

Toelichting

  • Vanaf de Industriële Revolutie, eind 18e eeuw, is het kapitalistisch systeem goed van de grond gekomen. Rijke mensen staken hun geld in nieuwe fabrieken, huurden arbeidskrachten in tegen lage lonen en verkochten de producten van de fabriek met vette winst. Winst die ze weer in hun bedrijven staken of ze kochten andere bedrijven op.
  • Helemaal eerlijk is het natuurlijk niet dat sommigen minder verdienen en tegelijk keihard moeten werken, maar ook de arbeidersklasse is erop vooruit gegaan. Door het kapitalistisch systeem is de welvaart gegroeid. Je kunt bovendien zeggen dat de directeur ook meer risico loopt als zijn bedrijf geen winst maakt of zelfs verlies lijdt.
  • Het kapitalistisch systeem is gebaseerd op de vrije markt. Je maakt reclame voor je product en probeert het tegen acceptabele prijzen te verkopen. Ben je te duur en/of is de kwaliteit slecht, dan prijs je je uit de markt en ga je vanzelf failliet. Tegelijk verliezen de werknemers hun baan. Iedereen in het bedrijf wil er dus het beste van maken.
  • Communisten zijn de tegenhangers van de kapitalisten. Zij vinden dat er een klassenloze maatschappij moet zijn zonder inkomensverschillen. Sommige communisten riepen de arbeiders op in opstand te komen en door een arbeidsrevolutie zo’n klassenloze maatschappij te realiseren. Eén van hen was Karl Marx. Over hem kun je lezen op een aparte wiki-pagina.