-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Karavaanroute

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Stel je voor dat jij de opdracht krijgt om per kameel de Saharawoestijn te doorkruisen. Je probeert kostbaarheden te vervoeren om zo handel te gaan drijven met andere gebieden. Naar alle waarschijnlijkheid ga je niet in je eentje. Dat is veel te gevaarlijk. Je kunt ziek worden of je kameel zodat die je niet meer kan dragen, je kunt overvallen worden of de weg kwijt raken.

Je zoekt mensen om samen met je de tocht gaan maken. Je zoekt al begane wegen op en rijdt achter elkaar over het gevaarlijke terrein. Met zijn allen regel je extra mensen die je kunnen beveiligen.

Zo’n groep mensen die achter elkaar rijdt met een dier of voertuig, noemt men een karavaan. De vaste route die de mensen nemen, een karavaanroute.

Definitie

Groep reizigers reist achter elkaar aan om veilig van de ene handelsplaats bij een andere te komen.

Voorbeelden

  • Karavaanroutes bestonden al vanaf de 10e eeuw in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
  • Ook de zijderoute in Azië was een voorbeeld van een karavaanroute

Tekstverband

  • Het woord karavaan komt uit het Perzisch en betekent letterlijk handelsbescherming.
  • Op die karavaanroutes bestonden zogenaamde karavanserai. Dat waren herbergen waar de handelsreizigers en hun vee veilig konden overnachten. Zo’n herberg bestond meestal uit een vierkant blok met een binnenplaats. Meestal sliepen de reizigers op de eerste verdieping en het vee op de begane grond.
  • Het woord caravan, waarmee je rondtrekkend op vakantie kunt, is afgeleid van het woord karavaan.
  • In karavaan rijden noemt je ook wel in konvooi rijden. Dat doen bijvoorbeeld vrachtauto’s die samen iets wegbrengen of legertrucks wanneer ze zich verplaatsen over de openbare weg.