-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Kettingmigratie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Stel je emigreert naar het buitenland om te gaan werken aan een betere toekomst. Na verloop van tijd gaan familieleden, vrienden en bekenden jouw voorbeeld volgen.Dit kan ook gebeuren door een gezinshereniging; je laat je vrouw en kinderen overkomen. Jouw migratie leidt tot een kettingmigratie. Jij bent de eerste en steeds meer mensen volgen.

Definitie

Als iemand emigreert naar een bepaald land, wordt hij of zij vaak gevolgd door een aantal familieleden, vrienden en/of streekgenoten: zij komen achterna. Kettingmigratie is dus een migratie die (meestal door gezinshereniging of huwelijk) nieuwe migraties tot gevolg heeft.

Voorbeelden

  • Bij vele buitenlandse arbeiders komt de man het eerst en dan volgt moeder de vrouw en een hele schaar kinderen. Die kinderen integreren vrij gemakkelijk en gaan dikwijls verder leren/studeren, maar heel vaak willen ze trouwen met iemand uit het moederland.
  • Mensen trekken naar Canada om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Hun bekenden in Nederland krijgen vervolgens allerlei berichten hoe fijn het er is. Ze besluiten ook naar Canada te emigreren. Ze kiezen als woonplaats een plek waar al bekenden wonen.

Tekstverband

  • Het woord kettingmigratie heeft te maken met migratie, immigratie, emigratie en remigratie. Allemaal woorden die verband houden met verhuizen/vertrekken/vestigen.
  • Kettingmigratie wordt in het Engels chainmigration genoemd.