-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Kinderarbeid

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Stel je voor dat je 's morgens om 4 uur zou moeten opstaan om voor je werk naar een smerige fabriek te gaan. Zes dagen per week en wel 14 uur per dag in een donkere ruimte achter een machine! In de 19e eeuw was dat in Europa heel gewoon voor kinderen vanaf 4 jaar uit arme gezinnen. Hun ouders verdienden zo weinig, dat de kinderen wel moesten werken om bijvoorbeeld eten en kleding te kunnen kopen. De meeste kinderen werkten lange zware dagen in de textielindustrie. Doordat de kinderen erg moe werden, gebeurden er veel ongelukken. Ze werden gegrepen door een machine, waardoor ze gewond of soms zelfs gedood werden. Denk niet dat het vandaag de dag niet meer voorkomt. In veel ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika is kinderarbeid helaas nog de gewoonste zaak van de wereld.

met bakstenen sjouwen

Definitie

Bij kinderarbeid verrichten kinderen een groot deel van de dag (of nacht) betaald werk.

Voorbeelden

  • In de meeste landen gelden strenge regels voor de minimumleeftijd van werkenden en het maximum aantal werkuren voor kinderen. Een overtreding van deze regels is in strijd met de mensenrechten.
  • Er kwam steeds meer verzet tegen de kinderarbeid. In het volgende filmpje kun je daar meer over te weten komen

verzet tegen kinderarbeid

Tekstverband

Ieder kind doet wel eens een klusje: de auto wassen, afwassen. Oudere kinderen brengen de krant rond of werken in een supermarkt. Zij hebben een bijbaantje voor een maximaal aantal uren per week. Daar is niets mis mee. Met kinderarbeid wordt bedoeld dat kinderen, die veel te jong zijn, lange dagen bij een baas werken, die ze slecht betaalt en vaak slecht behandelt.