-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Kinderbijslag

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Kinderen zijn niet alleen leuk, maar tevens een enorme aanslag op je portemonnee. Om te voorkomen dat mensen geen kinderen nemen omdat ze ze niet kunnen onderhouden, heeft de overheid sinds de Tweede Wereldoorlog besloten, mensen te ondersteunen in het onderhouden van hun kinderen. Dat gebeurt in het kader van de Algemene Kinderbijslagwet (AKW). In feite betaalt elke belasting betalende Nederlander mee aan het onderhouden van kinderen omdat een gedeelte van dat belastinggeld naar het uitbetalen van de kinderbijslag gaat.

Definitie

Sociale uitkering die wordt toegekend als tegemoetkoming in de onderhoudskosten van kinderen.

Voorbeelden

Voor alle kinderen tot 18 jaar heb je recht op kinderbijslag, zo lang je in Nederland woont of werkt. De hoogte daarvan hangt af van de leeftijd:

  • 0-5 jaar: €195,-- per kwartaal
  • 6-11 jaar: €234,-- per kwartaal
  • 12-17 jaar: €278,-- per kwartaal

Toelichting

  • Als kinderen 18 jaar zijn, vervalt de kinderbijslag. Ze hebben dan wel nog recht op studiefinanciering.
  • Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf niet meer dan €800,-- per maand bijverdienen door bijvoorbeeld vakantiewerk. Wanneer ze daar overheen gaan, krijgen de ouders minder kinderbijslag.
  • De kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wanneer een kind geboren wordt, komen de aanvraagformulieren voor de kinderbijslag vanzelf in de bus.
  • Waarom is het voor de overheid belangrijk die kinderbijslag uit te betalen? Dat komt omdat het voor een land een goede zaak is dat de bevolking niet te veel vergrijst. Wanneer die vergrijzing toeneemt, zou de overheid bijvoorbeeld de kinderbijslag kunnen verhogen, om het voor ouders aantrekkelijker te maken kinderen te krijgen.