-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Kindersterfte

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In 2007 stierven wereldwijd ruim 10 miljoen kinderen op aarde, voordat ze 5 jaar oud waren. Vijf jaar: eigenlijk nog een heel leven voor de boeg! Het grootste gedeelte van deze kinderen overleed in de ontwikkelingslanden, met name in Afrika in het gedeelte ten zuiden van de Sahara. Daar is de kindersterfte zo’n 200 promille. Eén op de vijf kinderen wordt er niet ouder dan vijf jaar! Het grootste risico op overlijden ligt in het eerste levensjaar. De eerste levensjaren zijn altijd jaren met een verhoogde kans op overlijden. Kinderen hebben dan nog niet voldoende antistoffen in hun lichaam om weerstand te bieden aan ziektes, zoals griep, mazelen of een longontsteking. Kinderen in ontwikkelingslanden hebben een tot 13 keer grotere kans op vroegtijdig overlijden dan kinderen in West-Europa. Dat heeft alles met armoede te maken. Kinderen krijgen weinig en/of eenzijdig te eten, drinken vervuild water, krijgen weinig mee over hygiëne, hebben soms een moeder die niet gezond of ondervoed was toen het kind geboren werd en daar al deze zaken is de weerstand van deze kinderen veel lager. Het erge is, dat veel van de ziekten waaraan de kinderen overlijden eigenlijk redelijk makkelijk te voorkomen of te verhelpen zijn!

Definitie

Het overlijden van kinderen jonger dan vijf jaar.

Voorbeelden

De helft van de kindersterfte wordt veroorzaakt door:

  • Longontstekingen - Eén op de vijf sterfgevallen heeft hier mee te maken. Kinderen hebben weinig weerstand tegen de ziekte. Met antibiotica zouden kinderen geholpen kunnen worden.
  • Diarree – Dit zorgt voor 17% van de kindersterfte. Drinken van vervuild water is de oorzaak. Diarree kan simpel genezen worden door het innemen van water, zout en suiker.
  • Malaria – Deze ziekte zorgt voor 15% van de kindersterfte. Deze ziekte is te voorkomen door te slapen in muskietennetten.
  • Aids – Dit is aan het kind meegegeven door de moeder tijdens de zwangerschap.
  • Mazelen - Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Alle kinderen in Nederland worden ertegen ingeënt, waardoor ze antistoffen aanmaken en niet meer ziek kunnen worden.

Toelichting

  • Het terugdringen van de kindersterfte houdt rechtstreeks verband met scholingsprogramma’s voor moeders, die vaak niet weten wat te doen wanneer hun kind bijvoorbeeld ernstige diarree heeft. Andere speerpunten zijn het verbeteren van de hygiëne en het zorgen voor veilig drinkwater.
  • Twee van de millenniumdoelen hebben te maken met de kindersterfte. Millenniumdoel 4 wil de kindersterfte terugdringen, millenniumdoel 5 de gezondheidstoestand van zwangere vrouwen verbeteren.
  • De zuigelingensterfte is een onderdeel van de kindersterfte.