-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Kindslavernij

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Kindslavernij in India - Deel van artikel uit de Volkskrant

De VN-organisatie UNICEF probeert met allerlei campagnes het probleem van de kindslavernij aan de kaak te stellen. Soms slaan ze daar volgens sommigen de plank mis door dingen te overdrijven en te praten over honderdduizenden of zelfs miljoenen kindslaven. Kinderen die verborgen voor de buitenwereld en buiten het bereik van de wet, gevangen worden gehouden en moeten werken onder zeer slechte omstandigheden, zonder vrije tijd, zonder scholing, zonder gezondheidszorg, zonder ontspanning. Ook al overdrijven ontwikkelingsorganisaties misschien, het probleem komt wel degelijk voor en met name in Afrika. Elke kindslaaf is er één te veel en dus is het terecht dat aan dat probleem aandacht wordt besteed.

Definitie

Kinderen die onder zeer slechte omstandigheden moeten werken voor bazen, en als slaaf worden behandeld.

Voorbeelden

  • In China moeten jonge kinderen werken in kolenmijnen. Elke dag sterft er gemiddeld één kind aan de gevolgen van dat harde werken.
  • Meisjes die door ouders worden afgestaan aan smokkelaars die hun een betere toekomst beloven en vervolgens in het buitenland in de prostitutie terecht komen.
  • Kinderen die geronseld worden om als soldaat te dienen bij guerrillabewegingen.
  • Kinderen die al vanaf hun 7e levensjaar terecht komen in cacao-, koffie- of katoenplantages.

Toelichting

  • Afrika en slavernij zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Was slavernij in het begin een interne zaak van zo’n gebied, later zijn de kolonisten zich er ook mee gaan bemoeien. Ook wij, Nederlanders, hebben vanuit Afrika, meegeholpen met het verschepen van miljoenen slaven naar de plantages in Amerika.
  • Hoewel de slavernij officieel overal is afgeschaft, komt het nog steeds voor, met name onder kinderen. Armoede is de belangrijkste oorzaak. Ouders kunnen gewoonweg niet voor al hun kinderen zorgen en verkopen ze soms aan smokkelaars die ze vervolgens allerlei dingen laten doen.
  • Waar de grens precies ligt tussen kinderarbeid en kindslavernij is nog niet zo gemakkelijk te trekken. Bedenk je dat voordat de kinderen door hun ouders zijn afgestaan, ze thuis of bij familie soms ook al verschrikkelijk werden uitgebuit. In de ogen van Afrikaners is kinderarbeid ook veel gewoner. Het is in hun ogen een noodzakelijk kwaad.