-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Klimaat

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Jan zegt tegen Mariska, “Het klimaat was gisteren wel knap vervelend met al die kou en die regen”. Mariska hoort hem dat zeggen en denkt: “Dat klinkt niet goed!” Jan zegt het ook verkeerd. Het klimaat is de ene dag echt niet anders dan de andere. Jan had moeten zeggen: “Het weer was gisteren slecht”.

Klimaat is de tegenhanger van het weer. Dat is de plaatselijke weerstoestand van een bepaald moment. Weer is dus plaatselijk en erg veranderlijk, zeker in bepaalde gebieden op aarde. Dat geldt in ieder geval voor Nederland. In andere gebieden (bijvoorbeeld woestijnen) heeft het weer juist een wat gelijkmatig karakter.

Ook klimaten kunnen overigens wel degelijk veranderen maar dan veel geleidelijker. Om het klimaat te kunnen bepalen maakt men een gemiddelde van het weer van de afgelopen dertig jaar. Daartoe meet men meerdere keren per dag de temperatuur overdag en ’s nachts, de neerslag, de windrichting, de luchtdruk en meer. Elk jaar kun je het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar uitrekenen en zo zien dat bijvoorbeeld de gemiddelde temperatuur een paar graden hoger is geworden.

Definitie

De gemiddelde weerstoestand van een groot gebied, gemeten over een periode van 30 jaar.

Voorbeelden

EW, Klimaat klimaatgebieden.jpg

Op wereldschaal onderscheidt men:

  • tropische klimaten
  • gematigde klimaten
  • polaire klimaten
  • droge klimaten
  • Tropische klimaten komen voor in de buurt van de evenaar, polaire klimaten in de buurt van beide polen. Bij de gematigde klimaten daartussen in onderscheidt men zeeklimaten en landklimaten. De laatste hebben veel koudere winters, maar tegelijkertijd veel warmere zomers. Zeeklimaten hebben juist koele zomers en relatief zachte winters. Droge klimaten komen in principe in alle luchtstreken voor met uitzondering van de poolstreken.
  • De klimaatverschillen worden veroorzaakt door de klimaatfactoren. Hiervan is de breedteligging de belangrijkste. Over de invloed van de klimaatfactoren kunnen jullie verder lezen op de betreffende wikipagina.

Tekstverband

  • Door het versterkte broeikaseffect ziet men op dit moment dat veel gebieden één of meerdere graden warmer zijn geworden. Het klimaat is hierdoor veranderd, zachter geworden. Over die klimaatverandering kunnen jullie lezen op de betreffende wikipagina.
  • Over de klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor onze aarde is in 2006 door Al Gore een bijzondere film gemaakt, An Inconvenient Truth.
  • Een ander voorbeeld van een ingrijpende documentaire over het klimaat is 'The age of stupid' (2009) waar de gevolgen worden beschreven als we nu niet ingrijpen in het klimaat.