-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Klimaatdiagram

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een klimaatdiagram is een voorbeeld van een samengesteld diagram. In één diagram zijn gegevens over de gemiddelde maandtemperaturen én de neerslag verwerkt. Daarbij is het belangrijk dat altijd de manier van weergeven hetzelfde is. Neerslag wordt weergegeven met blauwe staafjes en de temperatuur met een rode vloeiende lijn. Als je dat om zou draaien, zouden mensen die vaak zo’n klimaatdiagram lezen in verwarring worden gebracht.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Een voorbeeld van een klimaatdiagram - Klik op het diagram voor een vergroting.

Samengestelde grafiek waarin gegevens over de gemiddelde maandtemperatuur en de maandelijkse hoeveelheid neerslag worden weergegeven.

Voorbeeld

In nevenstaand klimaatdiagram zie je een voorbeeld van een klimaat met een droge zomer. De wintertemperatuur ligt net onder de -3 graden. Het is een overgangsklimaat tussen een zeeklimaat en een landklimaat.

Toelichting

 • Een klimaatdiagram wordt ook een klimaatgrafiek genoemd.
 • Om een klimaatdiagram te maken volg je dit stappenplan:
  • Maak op de horizontale as van je grafiek een verdeling van de twaalf maanden. Je begint met januari en eindigt met december.
  • Links van de maand januari trek je een verticale as naar boven. Daarop maak je een schaalverdeling van de temperatuur in graden Celsius. Soms wordt 0 graden Celsius aangegeven op de horizontale as. Waarden onder het vriespunt komen dan onder die horizontale as te staan. In het voorbeeld is dat overigens niet gebeurd.
  • Rechts van de maand december trek je een verticale as naar boven. Daarop maak je een schaalverdeling van de hoeveelheid neerslag in millimeters.
  • Je tekent met blauwe staafjes van elke maand de neerslag, gebruik maken van de rechter schaalverdeling.
  • Je zet van elke maand de temperatuur in de grafiek door een stip te tekenen in het midden van het staafje. Hierbij maak je gebruik van de linkerschaalverdeling.
  • Alle punten van de temperatuur verbind je met een vloeiende rode lijn met elkaar.
  • Je moet goed kijken hoe je bij de maanden januari en december de temperatuurlijn verder doortekent naar de rand van de grafiek. Als bijvoorbeeld in december de temperatuur -2 graden is en in januari -4, dan moet je aan het begin van de grafiek het temperatuurlijntje vanaf de stip weer naar boven tekenen. Kijk maar op het voorbeeld.