-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Klimaatverandering

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Er is sprake van opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen door de mens. De opwarming door deze broeikasgassen kan de komende tientallen jaren wel eens oplopen van 1 tot 2 graden Celsius in het meest gunstige geval en tot meer dan 6 graden Celsius in het meest pessimistische geval. Een temperatuurstijging op de aarde zorgt voor een ontregelde toestand van het weer en uiteindelijk dus ook van het klimaat.

IJstijden.

Mogelijke gevolgen van klimaatveranderingen zijn het smelten van de ijskappen met een flinke stijging van de zeespiegel tot gevolg: uitdroging van tropische regenwouden, uitbreiding van woestijnen op de aarde, grote droogte in bepaalde delen van de wereld, grote overstromingen in andere delen van de wereld, een mondiaal drinkwatertekort, overstromingen van kustgebieden, verdwijnen van vele planten en dieren (waaronder het koraalrif en de ijsbeer), enz. Toch is de klimaatverandering niet iets nieuws, zie ook de afbeelding rechts. In de loop van de geschiedenis van de aarde zijn er al vele perioden geweest met ijstijden en extreem warme perioden, waar ook vele planten en dieren uitgestorven zijn. De broeikasgassen die de mens echter nu in de atmosfeer brengt, zorgen alleen voor een versnelde opwarming van de aarde die in de geschiedenis nog nooit op deze schaal is voorgekomen. Hierdoor is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om precies te voorspellen hoe de aarde op deze snelle opwarming zal reageren.

Definitie

Een verandering in de gemiddelde temperatuur en neerslag, gemeten over een periode van tenminste 30 jaar.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van sites over klimaatverandering:

Tekstverband

Eén van de warmste periodes in de geschiedenis van de aarde was de Krijtperiode, zeg maar zo'n 100 miljoen jaar geleden. De aarde was toen geologisch erg actief. Door alle vulkanische activiteit kwam er erg veel CO2 in de lucht, waardoor wereldwijd de temperatuur opliep. Dat zorgde ook voor een ongekende zeespiegelstijging waardoor kustgebieden onder water liepen. Als dat nu weer zou gebeuren, zouden vele steden die aan de kust liggen het erg moeilijk krijgen. Door de temperatuurstijging kwam er op aarde ook meer begroeiing en al die planten namen weer meer CO2 op en zetten dat om in zuurstof. Daardoor ging uiteindelijk ook de temperatuur weer naar beneden.