-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Kolonialisme

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Kolonie)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Je bent je fiets aan het maken. Je merkt dat je een nieuwe band nodig hebt, maar die is er niet. Effe bij de buren in de schuur kijken: JA, oh die mag ik wel hebben en je pikt hem in. Zo asociaal hebben sommige landen zich ook gedragen. Als een land bijvoorbeeld grondstoffen nodig heeft en die in een ander land weghaalt, ja, het hele land maar inpikt en overheerst, er dus de baas over speelt om altijd de nodige grondstoffen en/of arbeidskrachten ter beschikking te hebben, dan spreek je van kolonialisme. Het kolonialisme is begonnen rondom het jaar 1500. Landen als Spanje, Portugal, Frankrijk, Engeland en ook Nederland begonnen andere landen in Azië, Afrika en Noord- en Zuid Amerika te veroveren. Het kolonialisme is blijven bestaan tot ongeveer 1950-1960.

koloniën Afrika.
  • In de eerste jaren van het kolonialisme (1500-1850) was er sprake van handelskolonialisme, dat wil zeggen dat er voornamelijk handel werd gedreven met de kolonie. Deze handel was wel oneerlijk en vooral gericht op de verrijking van het moederland. Ook waren het toen nog aanlegplaatsen op een lange zeeweg naar het verre oosten om voedsel en water te verversen.
  • Na 1850 komt er een andere vorm van kolonialisatie bovendrijven, namelijk het exploitatie-kolonialisme, waarbij de kolonie volledig werd uitgebuit, geëxploiteerd door het moederland. Er is dan sprake van roofbouw op de kolonie. Deze vorm van kolonialisme werd voornamelijk toegepast in Afrika en Azië. Na 1850 waren vooral Frankrijk en Engeland de meest actieve landen met de meeste koloniën, maar ook Portugal, Duitsland, Nederland en België hadden één of meerdere koloniën.
  • Vaak kun je tot in de tegenwoordige tijd nog steeds de voormalige koloniale band zien tussen de vroegere kolonie en het moederland. Waar het moederland eerst grondstoffen weghaalde uit de koloniën, zie je dat deze moederlanden tegenwoordig van die oude band misbruik maken en zo goedkoop mogelijk deze grondstoffen kopen van de voormalige koloniën om vervolgens de eindproducten tegen een hoge prijs terug te verkopen aan diezelfde oud-koloniën. Zo blijft er een verschil, dat steeds groter wordt, bestaan tussen de vroegere relatie van moederland en kolonie. Dit noemt men wel neokolonialisme.

Definitie

Een systeem waarin staten (landen) andere landen overheersen en besturen om er grondstoffen en/of arbeidskrachten te halen.

Voorbeelden

De meeste landen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Zie kaartje hierboven.

Tekstverband

  • Suriname en Indonesië zijn voormalige koloniën van Nederland. Na de dekolonisatie verhuisden veel inwoners naar Nederland.
  • De Verenigde Staten van Amerika waren oorspronkelijk ook een kolonie van o.a. Engeland, Spanje en Frankrijk. Trouwens Nederlanders waren de stichters van de handelskolonie Nieuw-Amsterdam, New York City (NYC), dat later in handen kwam van de Engelsen.