-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Koude oorlog

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Koude Oorlog)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Stel je eens de volgende situatie voor. Op school heb je twee groepen, de Blauwen en de Roden. Ze hebben eigenlijk helemaal niets met elkaar. Op het schoolplein staan beide groepen gescheiden van elkaar en kijken elkaar uitdagend aan. De Blauwen houden van materiële rijkdom, terwijl de Roden daar juist helemaal niets mee hebben. Tot knokken komt het gelukkig niet, maar de sfeer is niet plezierig. Ineens weet iemand op school een derde groep te maken, die met harde hand zowel de Blauwen en de Roden het leven zuur maakt. Er wordt flink geknokt en in het gevecht tegen de Bruinen vinden de Blauwen en Roden elkaar. Samen maken ze een eind aan deze oorlog en spreken af om ervoor te zorgen dat die Bruine groep nooit meer aan de macht kan komen. Je kunt erop wachten, de knokpartijen zijn nog niet voorbij of de vroegere tegenstellingen komen weer bovendrijven. Nog meer dan vroeger kijken de Blauwen en de Roden elkaar aan en beschuldigen elkaar ervan de sterkste te willen zijn! Er is sprake van een koude oorlog.

Definitie

Periode van gewapende vrede in de tweede helft van de vorige eeuw tussen de grootmachten VS en Sovjet-Unie en hun wederzijdse bondgenoten.

Voorbeeld

De Eerste en de Tweede Wereld stonden na afloop van de Tweede Wereldoorlog op zeer gespannen voet met elkaar. Deze bereikte een hoogtepunt tijdens de Cubacrisis in 1962.

Toelichting

  • Het verhaal van de Blauwen en de Roden kun je in het groot werkelijkheid maken door de Amerikanen en hun bondgenoten tegenover het Oostblok te plaatsen met de Sovjet-Unie als machtigste land. Samen hadden zij Nazi-Duitsland bestreden en afspraken gemaakt om Duitsland nooit meer een bedreiging te laten zijn voor de wereldvrede. Ondertussen verwijderden ze zichzelf zo van elkaar dat een Derde Wereldoorlog op de loer lag.
  • Amerika en zijn bondgenoten stonden voor vrijheid, democratie en economische ontwikkeling. Onder invloed van de leer van Karl Marx was in Oost-Europa juist een communistisch ideaal ontstaan. Daar hadden ze in de VS en West-Europa helemaal niets mee.
  • Door de imperialistische activiteiten van Nazi-Duitsland kregen Amerika en Rusland een gezamenlijke vijand en werden zij, ondanks hun politieke verschillen, compagnons van elkaar. Na afloop van de oorlog wilden de VS Europa snel helpen met de wederopbouw. Daarbij werd Duitsland niet vergeten omdat men bang was dat dat land communistisch zou worden. Dat helpen werd in de Sovjet-Unie uitgelegd als imperialisme. Amerikanen vonden van de Sovjet-Unie hetzelfde. Het feit dat Oosteuropese landen steeds meer onder communistische leiding kwamen met grote invloed van de Sovjet-Unie, vonden Amerikanen niet goed.
  • De Eerste Wereld en de Tweede Wereld kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan en er ontstond een gigantische wapenwedloop met steeds meer dreiging van atoomwapens. Deze gewapende vrede staat bekend als de Koude Oorlog.