-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Sloppenwijk

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Krottenwijk)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Met 100.000 inwoners bij elkaar! Je zult er maar wonen in zo'n sloppenwijk: geen stroom, geen waterleiding, geen normaal gebouwd huis, maar een krot van golfplaten en afvalhout. De overheid heeft er geen wegen aangelegd, maar tussen alle krotten lopen steegjes. Veel kinderen op straat, want naar school dat hoeft en dat kan niet. Waarschijnlijk word je naar de stad gestuurd om geld te verdienen door autoruiten te wassen, kranten te verkopen of toeristen rond te leiden.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
sloppenwijk

Een illegaal aangelegde wijk in ontwikkelingslanden, meestal opgebouwd uit afvalmateriaal.

Voorbeelden

Je vindt ze in Zuid-Amerika, Afrika, Azië; overal waar de plattelandsbevolking naar de steden getrokken is op zoek naar werk. In veel ontwikkelingslanden is de situatie op het platteland zo slecht dat men wel moet gaan. Men hoopt in de steden op een verbetering van de leefomgeving. Dat gaat natuurlijk niet. De meesten hebben geen werk en geen woning. Met behulp van afval bouwt men dan schamele onderkomens.

Mensen vestigen zich vooral op plaatsen, waarvan ze denken dat de overheid ze daar niet zal verjagen. Wanneer je je op een goede bouwplaats vestigt, heb je natuurlijk dik kans, dat op een gegeven moment bulldozers de krotten opruimen. Hier komen nieuwe kantoren of woonflats voor het rijkere deel van de bevolking. Waar dan wel wonen als je niets hebt? Vlak langs de spoorrails, bij vuilnisbelten, op steile hellingen: kortom altijd de meest ongunstige delen van de stad.

Tekstverband

Sloppenwijken zijn dan wel illegaal, maar de overheid doet er niets tegen. De overheid kan ook niet anders. Iets boven je hoofd hebben, is nog altijd beter dan helemaal niets en je kunt toch niet zo maar de woonruimte van de allerarmsten afbreken?

Om het probleem op te lossen helpt het niet om mensen in de stad betere woningen te geven. Daar heeft de overheid geen geld voor en de mensen zelf hebben dat ook niet. Bovendien helpt het ook niet als je elk jaar een paar duizend mensen aan een woning kunt helpen, maar er elke maand duizenden naar de stad verhuizen. De oplossing moet liggen op het platteland. Zorg dat daar de omstandigheden verbeteren, zodat de mensen niet meer massaal naar de steden trekken.

Sloppenwijken worden soms wel verbeterd door overheden en ontwikkelingsorganisaties. Dit noem je site- and servicesprojecten. Op bepaalde plaatsen worden bijvoorbeeld wegen en waterkranen aangelegd en toiletgelegenheden gebouwd. Sloppenwijken worden per taalgebied anders genoemd:

  • krottenwijken (Nederlands)
  • Slums, squatterwijken of shanty towns (Engels)
  • Favela’s (Portugees)
  • Bustees (Indisch)
  • Bidonvilles (Frans)
  • Townships (Zuid-Afrikaans)
  • Kampongs (Indonesisch)