-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Lahar

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Nevado del Ruiz net voor zijn beruchte uitbarsting in 1985 waarbij meer dan 23.000 mensen de dood vonden, de meesten door modderstromen.

Op 13 november 1985 werd het dorpje Armero in Colombia (Zuid-Amerika) weggevaagd door een gigantische modderstroom. Het dorpje lag in een dal, zo’n 75 kilometer verwijderd van de vulkaan de Nevado del Ruiz. Bij de uitbarsting van die vulkaan smolt de sneeuw op de top weg. Samen met de uitgestootte vulkanische as en lava, vormde zich een gigantische modderstroom van minstens 8 meter hoogte die alles op zijn weg verwoestte. Twee en een half uur na de uitbarsting bereikte die zogenaamde lahar het stadje. Meer dan 23.000 mensen vonden de dood.

Definitie

Modderstroom van vulkanische as en lava, vermengd met water.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Lahar bij de Galunggung vulkaan - Java
 • Hier zie je een naderende lahar bij de uitbarsting van de Semeru vulkaan op Java (Indonesië) [1]
 • Hier zie je een grote lahar in Nieuw Zeeland (Mount Ruapehu)[2]

Toelichting

 • Lahars zijn één van de grote veroorzakers van slachtoffers bij vulkaanuitbarstingen. Terwijl vlak bij de vulkaan mensen vaak geëvacueerd zijn bij een naderende vulkaanuitbarsting, is dat tientallen kilometers verderop niet gebeurd. Grote modderstromen kunnen die gebieden wel bereiken.
 • Zo vonden in 1991 bij de uitbarsting van de Pinatubo op de Filipijnen de meeste mensen de dood door instortende huizen van asregens en door grote modderstromen.
 • Bij lahars is altijd een grote hoeveelheid water nodig. Dat kan op de volgende manieren ontstaan:
  • Tijdens en na een eruptie treden bij de vulkaan vaak grote onweersbuien op die met name in de tropen voor grote hoeveelheden water kunnen zorgen.
  • In de krater van een vulkaan kan zich een meer bevinden. Dat water kan zich bij een eruptie mengen met vulkanische as.
  • Tijdens een vulkaanuitbarsting wordt het gebied getroffen door een orkaan. Dat was het geval bij de Pinatubo op de Filipijnen in 1991.
  • Op de top van een hoge vulkaan kan zich een ijskap bevinden. Bij een eruptie smelt dat ijs en vermengt zich met de vulkanische as. Dat was het geval bij de Nevado del Ruiz in Colombia.