-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Landarbeider

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
klik op foto voor vergroting.

In 2005 publiceerde Kees Slager een boek over de landarbeiders in Zeeland. Zijn vader was zo’n landarbeider. Volgens Slager een beroepsgroep die het niet verdient vergeten te worden. In Nederland zijn er nauwelijks landarbeiders meer. Door de toegenomen mechanisatie in de landbouw had de boer geen hulp meer nodig. Duizenden landarbeiders trokken naar de stad op zoek naar werk.

Definitie

Man die als kracht werkt in dienst van een boer.

Voorbeelden

  • Vooral tijdens de periode van het oogsten hadden boeren hulp nodig. Ze huurden zogenaamde dagloners in die tegen zeer lage vergoedingen hielpen met die oogst.
  • In heel veel arme landen zijn mensen op het platteland niet in bezit van eigen grond. Ze werken als landarbeiders in dienst van grootgrondbezitters.

Toelichting

  • Soms wordt er onderscheid gemaakt tussen boerenknechten en landarbeiders. De knechten waren ongehuwd en woonden op de boerderij. Ze hielpen met name met het verzorgen van de paarden. De landarbeiders werkten vooral in de akkerbouw.
  • In de wintermaanden was er voor de landarbeiders vaak niets te doen en was het echt armoede. Via huisnijverheid probeerden ze het hoofd boven water te houden. Het werk was dus echt seizoensgebonden.
  • Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw kwamen in Nederland veel landarbeiders voor. Daarna zijn de meesten naar de steden getrokken (urbanisatie) en kwamen terecht in de industrie.