-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Landbouwsamenleving

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In de prehistorie (tijd van jagers en verzamelaars) heeft de mens zich duizenden jaren lang in leven gehouden door jagen en verzamelen. Het jagen op wilde dieren was daarbij een typische mannenzaak, terwijl de vrouwen en kinderen zich bezighielden met verzamelen van vruchten. Ongeveer 10.000 jaar geleden ging de mens zijn nomadisch bestaan opgeven en ging men zich op vaste plaatsen vestigen. Er ontstond landbouw. Planten en dieren werden geteeld en gefokt. In die periode van de steentijd waren er nog geen andere activiteiten te doen. Vandaar dat je toen kon spreken van een landbouwsamenleving.

Definitie

Samenlevingsverband waarin (bijna) alle mensen zich bezighouden met landbouw.

Voorbeelden

  • De eerste boeren uit de Neolitische tijd (Steentijd).
  • Primitieve volken in de binnenlanden van Papoea-Nieuw-Guinea.

Toelichting

  • Door de toegenomen productie van voedingsstoffen uit de landbouw ontstonden er overschotten. Niet iedereen hoefde in de landbouw te werken. Er ontstonden steden waarin mensen handel gingen drijven. Ook zo’n gemeenschap mag je best een landbouwsamenleving noemen. Belangrijk is dat het merendeel van de bevolking zich bezighoudt met akkerbouw, tuinbouw of veeteelt.
  • De rijke landen hebben geen landbouwsamenlevingen meer. Daar is het meer industrie en diensten die mensen werkgelegenheid bieden.