-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Landijs

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Hoe koud is ijs? Als je die vraag aan mensen stelt, dan hoor je vaak als antwoord 0 graden. Toch is dat te eenvoudig. Nul graden is het vriespunt. Water gaat dan over in ijs. IJs kan natuurlijk veel verder afkoelen. Wanneer je in de ijskap van Antarctica een thermometer zou zetten, zou je kunnen aflezen dat dat ijs misschien wel 30 graden onder nul is. Tijdens een ijstijd koelde de aarde zo ver af dat er op hoge breedte alleen sneeuw viel. Daar hoopte die sneeuw zich op. De sneeuw werd in elkaar geperst en er ontstond ijs. Men spreekt dan van landijs. Het noordelijk deel van Europa (Scandinavië), Azië (Siberië) en Noord-Amerika lagen onder een dik pak ijs. Dat pak ijs had een dikte van meerdere kilometers! Kun je je dat voorstellen? Aan de rand van dat landijs had je grote ijstongen die men kent als gletsjers.

Definitie

Dik pak ijs dat op het land ligt.

Voorbeelden

Op dit moment ligt er nog heel veel landijs op Antarctica en Groenland. Daarnaast komt er landijs voor in de hooggebergten en op IJsland.

Toelichting

  • De omvang van het huidige landijs is natuurlijk niet zo groot als tijdens de ijstijden. Van de ijskap in Scandinavie zijn maar kleine restanten over.
  • Wetenschappers maken zich vooral ook druk over de huidige afsmelting van de ijskap op Groenland. Door het versterkte broeikaseffect wordt die ijskap steeds kleiner.
  • Afsmelting van het landijs zorgt ook voor een stijging van de zeespiegel.