-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Landklimaat

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als je wel eens een filmpje hebt gezien van Moskou in de winter, dan weet je hoe koud het er kan zijn. Mensen met dikke dikke jassen en bontmutsen op, bij elke ademstoot een flinke wolk uitblazend. In januari kan in Moskou de temperatuur gemakkelijk dalen tot 20 graden onder nul en dan zijn we nog niet eens in het echte Siberië verder naar het oosten. Daar wordt het in de winter nog veel kouder. Dat is toch onvoorstelbaar, horen wij jullie denken. Bij ons is het ’s winters al zo koud. Toch is onze winterkou niets vergeleken met gebieden met een landklimaat. Toch is het in Moskou niet altijd zo koud. In de zomermaanden vallen de mussen er soms van het dak van de hitte. Zo’n landklimaat kenmerkt zich dus door een groot verschil tussen de zomer- en de wintertemperatuur.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Klimaatgrafiek - Landklimaat

Gematigd klimaat dat weinig invloed heeft van de zee. De zomers zijn er warm en de winters erg koud.

Voorbeelden

  • Rusland heeft een typisch landklimaat. Hoe verder naar het oosten, hoe minder de invloed van de zee en hoe kouder het in de winter wordt.
  • Het noordelijk deel van de Verenigde Staten en een groot deel van Canada hebben een landklimaat.
  • Hiernaast zie je een voorbeeld van een klimaatgrafiek. De plaats heeft een typisch landklimaat, koude winters en warme zomers. Er valt weinig neerslag.

Toelichting

  • Gebieden die in de buurt van de zee liggen, worden door dat water in de zomer wat afgekoeld en in de winter juist verwarmd. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat er zogenaamde aanlandige winden zijn. Komt de wind van het land en waait die richting zee (aflandige wind), dan heb je die matigende invloed van de zee niet.
  • Bij landklimaten valt meestal niet zoveel neerslag en al helemaal niet in de winter (overigens, bij die kou blijft een eventuele sneeuwbui dan wel liggen!). Lucht is meestal droog, de zon schijnt er volop en zeker als het niet waait, is het buiten bij die lage temperaturen best uit te houden.
  • Op het zuidelijk halfrond komen geen landklimaten voor. Daar ligt geen enkel deel van het continent ver genoeg van de zee af.
  • In de klimaatclassificatie van Köppen behoren de landklimaten tot de D-klimaten.