-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Lapland

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Santapark bij Rovaniemi - woonplaats van de Kerstman


Beschrijving

Wat Madrid is voor Sinterklaas is Rovaniemi voor de Kerstman. De Kerstman kun je ook echt bezoeken in Santapark, op de poolcirkel gelegen net ten noorden van Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Daar is het het hele jaar druk met mensen. Buiten Rovaniemi is Lapland vooral erg rustig. Het is een onafzienbaar gebied met heuvels, meren, naaldwouden en toendra's en wordt bewoond door een van oorsprong nomadisch volk, de Lappen, die leven van de rendieren.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Locatie van Lapland
  • Noordelijk gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola-schiereiland).
  • Land van de Lappen.

Voorbeelden

De naam Lapland kan slaan op:

  • De meest noordelijke provincie van Finland.
  • Het noordelijk gedeelte van Zweden.
  • Het woongebied van de Lappen. Zie nevenstaande kaart.

Toelichting

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Saami-familie in 1900
  • De Lappen zijn een van oorsprong nomadisch volk dat in de korte zomerperiode meetrok met de rendieren. De rendieren waren op zoek naar rendiermos. Rendieren zorgen voor melk, vlees en huiden. Bovendien worden ze als trekdier gebruikt. In de winter verbleven de Lappen op een vaste plaats. Tegenwoordig zijn de Lappen meestal altijd sedentair en leven ze op een westerse manier. Het ontbreekt hen aan niets.
  • De naam Lappen wordt door henzelf niet gebruikt. Ze zien het als een scheldwoord. De officiële naam van het volk is Saami of Saamen. Het volk heeft een eigen taal, maar geen eigen grondgebied.
  • Lapland is in de lange winters erg koud en vooral ook donker. Ten noorden van de poolcirkel komt in de winter de poolnacht voor en komt de zon niet op. In de zomer gaat de zon er een aantal weken niet onder en kun je spreken van de Middernachtszon.