-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Zuid-Amerika

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Latijns-Amerika)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Machu Picchu

Zuid-Amerika is een continent, dat zich voor het grootste gedeelte op het zuidelijk halfrond bevindt tussen Noord-Amerika en Antarctica in. Het wordt in het oosten begrensd door de Atlantische Oceaan en in het westen door de Grote Oceaan. Grote delen van het continent zijn tropisch, maar naarmate je naar het zuiden gaat, wordt het natuurlijk steeds kouder. Daar komen met name zeeklimaten voor. Omdat richting het zuiden het continent steeds smaller wordt, heb je daar overal invloed van de zee. Landklimaten komen er dus niet voor. Bij Zuid-Amerika denk je aan oude Indianenvolken, zoals de Inca's, die al ver voor onze beschaving machtige rijken hadden gesticht met steden als Machu Picchu. Het gebied is in de 16e eeuw met name in handen gevallen van Spanjaarden en Portugezen. Daarom zijn dat nu nog de belangrijkste talen, die er gesproken worden.

Definitie

Eén van de zeven continenten, gelegen tussen Noord-Amerika en Antarctica.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De 7 continenten

Voorbeelden

Op het kaartje staat het continent aangegeven met de kleur donkergroen.

Toelichting

  • Het gebied is voor een groot gedeelte vlak tot licht glooiend. De machtige rivier de Amazone ligt in zo’n gebied. In het westen is veel meer reliëf. Daar ligt de Andes. In dat gebergte liggen verschillende vulkanen, waarvan de Aconcagua de hoogste is. Deze berg reikt tot 6959 meter!
  • Het continent heeft een oppervlakte van bijna 18 miljoen km2 en er leven ruim 500 miljoen inwoners. De inwoners zijn soms nog steeds de oorspronkelijke bewoners (de indianen), soms de immigranten en soms een mix daarvan (de zogenaamde mestiezen). De meeste mensen zijn Rooms-Katholiek (ruim 90%).
  • In 1498 hebben Spanje en Portugal het continent verdeeld in een Spaans gedeelte en een Portugees gedeelte. Dat laatste gebied is nu Brazilië. In het Spaanse gedeelte zijn bij de dekolonisatie meerdere landen ontstaan, waaronder Venezuela, Bolivia en Ecuador.
  • Veel landen in Zuid-Amerika hebben in de vorige eeuw dictators gehad, die ook nog eens gesteund werden door de Verenigde Staten. Dat land vond één communistisch land (Cuba) op dat werelddeel al erg genoeg. In de jaren tachtig werden de dictators weggestuurd en vervangen door meer democratische regeringen.
  • Veel mensen noemen Zuid-Amerika ook wel Latijns-Amerika. Dat is wel begrijpelijk, maar niet helemaal juist. Latijns-Amerika is dat gedeelte van Amerika waar Romaanse talen worden gesproken (Spaans, Portugees en Frans). Daar horen dus ook de meeste landen in Centraal-Amerika bij, maar bijvoorbeeld niet Suriname. Dat komt omdat daar Nederlands wordt gesproken.