-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Leefomgeving

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In 2006 had omroep SBS6 een nieuwe “reallifesoap” voor zijn kijkers in de maak. Groeten uit de Rimboe. Drie families werden voor een paar weken uit hun vertrouwde leefomgeving gehaald en gedropt in de rimboe om daar zich te verbazen over de in onze ogen erg primitieve manier van leven van sommige stammen. De serie leverde grappige, ontroerende en emotionele momenten op. Velen vonden de serie geweldig, maar er kwam ook veel kritiek. Laat die mensen met rust. Is het nodig om hen met onze cultuur in aanraking te brengen en in feite op hen neer te kijken? De kritiek werd nog heftiger op de vervolgserie “Groeten terug uit de rimboe”. Hierbij werden leden van de stammen naar ons land gebracht en keken zij hier hun ogen uit in onze westerse wereld waar ze zich van te voren eigenlijk geen voorstelling van konden maken. Leuk voor het moment misschien, maar wat als ze weer teruggingen naar hun geboortegrond?

Definitie

Milieu (omgeving) waarin iemand of iets leeft.

Voorbeelden

Men onderscheidt de:

  • Natuurlijke leefomgeving. In wat voor landschap of klimaat leven mens, plant en dier?
  • Sociale leefomgeving. In wat voor samenleving leven mensen en dieren?

Toelichting

  • Mensen zijn gewend aan hun eigen leefomgeving en passen zich meestal goed aan als die leefomgeving langzaam verandert. Mensen kunnen zich nu geen leven voorstellen zonder mobiele telefoon en computer, maar zonder die hulpmiddelen waren mensen vroeger echt niet ongelukkiger.
  • Als de samenleving erg snel verandert, kan dat voor sommigen niet meer bij te benen zijn en worden mensen onzeker en soms letterlijk ziek. Bij het vallen van de Berlijnse muur moesten de Oostduitsers zich ineens aanpassen aan een westerse maatschappij met veel meer persoonlijke verantwoordelijkheden. Veel zekerheden in het leven vielen ineens weg. Die omschakeling ging voor velen heel moeizaam.
  • Wat je niet kent, mis je ook niet. In het genoemde programma “Groeten terug uit de rimboe” worden mensen in aanraking gebracht met allerlei vormen van welvaart. Als je die vervolgens moet missen, kan dat grote emotionele gevolgen hebben.
  • Wanneer iemand ineens te maken krijgt met een heel andere leefomgeving, kan dat leiden tot een zogenaamde cultuurshock.