-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Leeftijdsopbouw

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als je vakkenvuller bent en kijkt wat voor soort mensen tijdens je werk langs je heen lopen, dan zie je moeders met kinderwagens, vaders met wandelwagens, jongens en meisjes van jouw leeftijd, tieners, volwassenen, oudjes, allerlei mensen die in dezelfde stad wonen als jij. Deze mensen hebben dus verschillende leeftijden. In een gebied kun je de mensen indelen naar leeftijd. Zo kun je zien hoe in dat gebied de leeftijdsopbouw van de bevolking is.

Definitie

De indeling van de bevolking van een gebied naar leeftijd.

Voorbeelden

  • In een stad zul je meer mensen van rond de 20 tot 25 jaar aantreffen dan op het platteland. Dat komt omdat ze in de stad gaan studeren.
  • In nieuwbouwwijken is de bevolking gemiddeld minder oud dan in de wat oudere wijken in de stad.
  • In veel ontwikkelingslanden heb je een erg jonge bevolking. Het kan zelfs zo zijn dat de helft van de bevolking jonger is dan 20 jaar. In ontwikkelingslanden wonen weinig oudere mensen.

Tekstverband

De leeftijdsopbouw van de bevolking kun je het beste weergeven in een bevolkingspiramide. Hierop is snel af te lezen hoeveel jongeren er bijvoorbeeld in een gebied wonen. Het woord leeftijdsopbouw betekent hier: van welke leeftijden zijn de mensen in bijvoorbeeld jouw woonplaats.

300px-Angola population pyramid 2005.png

In deze grafiek staan de mannen en vrouwen met de rug tegen elkaar, dus in de middenkolom staan de leeftijden van beiden: je ziet, er zijn meer baby's dan grijsaards.