-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Geografische lengte

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Lengte)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Op deze wereldbol zijn lengtecirkels en breedtecirkels om de 30 graden getrokken - Klik op figuur voor vergroting

Om van een plaats een exacte plaatsbepaling te doen, moet men zowel de geografische breedte als de geografische lengte aangeven. Die geografische breedte is zeg maar de afstand tot de evenaar, maar dan aangegeven in graden. Plaatsen die op dezelfde afstand van de evenaar liggen, liggen op dezelfde breedtegraad. Daarbij moet je wel goed onderscheid maken tussen zuiderbreedte en noorderbreedte.

Loodrecht op de breedtecirkels staan de lengtecirkels. Deze worden ook wel meridianen genoemd. Dit zijn allemaal halve cirkels die van de noordpool naar de zuidpool lopen en de breedtecirkels onder een hoek van 90 graden snijden. Op de polen komen deze lengtecirkels bij elkaar in een punt. Ze liggen het verst van elkaar op de evenaar. Daar is de afstand tussen de twee lengtegraden ongeveer 110 km.

Aangezien de aarde een bol is, heeft die een omtrek van 360 graden, dus zijn er ook zo 360 lengtecirkels te trekken. Bij de bepaling van de lengte gaat men uit van de zogenaamde nulmeridiaan. Vandaar kun je maximaal 180 lengtegraden naar het oosten of 180 lengtegraden naar het westen. Men spreekt van oosterlengte en westerlengte.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
noorder- en zuiderbreedte, wester- en oosterlengte - Klik op de kaart voor vergroting

Afstand van een punt tot de nulmeridiaan, gemeten in graden.

Voorbeeld

  • Tilburg ligt op ongeveer 5 graden oosterlengte (OL). Vanaf Greenwich ligt Tilburg dus 5 graden verder naar het oosten.
  • New York ligt op 74 graden westerlengte (WL)
  • Tilburg en New York liggen dus 79 lengtegraden van elkaar.

Tekstverband

  • Plaatsen met oosterlengte liggen op het oostelijk halfrond, plaatsen met westerlengte liggen op het westelijk halfrond.
  • Op de evenaar liggen de lengtecirkels het verst van elkaar af, ongeveer 110 km, bij de polen komen de lengtecirkels allemaal bij elkaar in een punt.
  • Terwijl het bij de bepaling van de breedte logisch is uit te gaan van de evenaar, is dat bij lengtegraden volstrekt willekeurig. Pas in 1884 hebben de landen goed afgesproken vanwaar te beginnen met tellen. Toen hebben de landen afgesproken de 0 graden lengte te trekken over Greenwich, een voorstad van Londen. De Meridiaan van Greenwich is dus de nulmeridiaan.
  • Aan de andere kant van de aarde komen de 180 graden westerlengte en 180 graden oosterlengte bij elkaar. De nulmeridiaan en de 180 graden meridiaan verdelen de aarde in een oostelijk halfrond en een westelijk halfrond.
  • Aangezien de aarde om zijn as draait, is er tussen plaatsen met een andere lengtegraad een tijdverschil. Als het bijvoorbeeld op de nulmeridiaan 12 uur ’s middags is, is het op 180 graden lengte juist middernacht. Bij de tijdsbepaling gaat men ook uit van die nulmeridiaan. Naar het oosten toe wordt het steeds later, naar het westen toe steeds vroeger. Ongeveer op 180 graden lengte (midden in de Grote Oceaan) ligt de datumgrens. Bij passeren van die lijn ga je een dag vooruit als je richting Azië reist, of een dag terug als je richting Amerika gaat.