-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Levant

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De term De Levant werd voor het eerst door Engelsen gebruikt sinds het einde van de 16e eeuw toen door die Engelsen handel werd gedreven met gebieden rondom het oostelijk gedeelte van de Middellandse Zee. Als je het bekijkt vanuit ons gezichtspunt is dat de plek waar de zon opkwam. In het klassieke Latijns gebruikte men het werkwoord levare, waarvan het Franse lever is afgeleid. Beide woorden betekenen oprijzen. De Levant was dus het gebied van de oprijzende zon.

Definitie

Geschiedkundige geografische term voor het gedeelte van het Midden-Oosten dat direct grenst aan de Middellandse Zee.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Levant in het westen van Azië

Tot de Levant worden gerekend delen van de volgende landen:

  • Israël, Jordanië, de Palestijnse Autoriteit en Syrië.
  • Soms worden ook het noordoosten van Egypte en het zuidoosten van Turkije nog tot de Levant gerekend.

Kijk op nevenstaand kaartje voor de ligging.

Toelichting

  • Samen met het Tweestromenland (Mesopotamië) vormde de Levant het gebied van de Vruchtbare Sikkel, waar van nature tarwe voorkwam en de mens ongeveer 9000 jaar geleden overging op sedentaire akkerbouw (Neolitische Revolutie). Het is dus één van de oudst ontwikkelde gebieden op aarde.
  • Door zijn centrale ligging op de grens van drie continenten (Europa, Afrika en Azië) was de Levant een belangrijk gebied voor de handel. Het was een doorgangsgebied voor rondtrekkende nomaden en voor karavanen met reizende handelaars. Het sloot aan op de oude zijderoutes door Azië.