-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Levensomstandigheden

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Levensomstandigheden

Beschrijving

Als je prettig en aangenaam wilt leven, zal er gezorgd moeten zijn voor voldoende werk, goede scholen en andere opleidingen, een goed geregelde gezondheidszorg, wegen en openbaar vervoer als bus- en treindiensten, mogelijkheden om je te ontspannen. En daar moeten alle Nederlanders van kunnen genieten. Zou dat allemaal ook zo goed geregeld zijn in ontwikkelingslanden? Denk eens aan de sloppenwijken in Zuid-Amerika of Afrika.

Definitie

De omstandigheden die in iemands leven voorkomen: gunstig, fijn, plezierig of moeilijk, veel ziekte, armoede, zorgelijk.

Voorbeelden

  • lekker luxe: genoeg geld, groot huis met zwembad enz.
  • armoedig: geen onderdak of in een sloppenwijk moeten wonen, geen eten, geen geld

Tekstverband

  • Soms zegt men: "Als ik onder dezelfde omstandigheden moest leven als jij, dan ging ik emigreren". Hier wordt bedoeld: zo armoedig, ellendig, zonder vooruitzichten op verbetering.
  • Het zal in geen enkel land zo zijn dat de levensomstandigheden voor iedereen hetzelfde zijn. Ook in de armste landen komen villa's voor. Dat is op zich geen probleem, behalve wanneer de verschillen zo groot zijn dat voor de arme onderlaag van de bevolking eigenlijk geen leven mogelijk is.