-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Levensverwachting

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Max leest in zijn aardrijkskundeboek dat mannen gemiddeld korter leven dan vrouwen, waardoor er veel meer weduwen op de wereld zijn dan weduwnaars. Mannen bereiken in ons land gemiddeld een leeftijd van 78 jaar, vrouwen worden gemiddeld 80 jaar. Echt leuk vindt Max het natuurlijk niet om dit te lezen, maar als vijftienjarige maakt hij zich er niet druk om. Nog bijna een heel leven voor de boeg!

Wereld levensverwachting

Definitie

Het gemiddeld aantal jaren, dat iemand van een bepaalde leeftijd nog mag verwachten te leven.

Voorbeelden

In een gebied als Nederland worden mensen steeds ouder. In een gebied als Afrika is dit nog niet het geval. De levensverwachting in Nederland ligt dus hoger dan in landen in Afrika. Dit verschil komt door een verschil in zorg, voedsel, medische zorg en woonomstandigheden. Op al deze punten zal Nederland beter scoren dan de meeste Afrikaanse landen.

Tekstverband

  • In principe kun je voor elke leeftijd de levensverwachting berekenen, maar meestal wordt dat gedaan voor een zuigeling. Dit is iemand die net geboren is en nog aan de fles of borst zuigt. Je hebt het dan over de gemiddelde levensverwachting bij geboorte of gemiddelde levensduur. Bij de berekening hiervan gaat men ervan uit dat de sterftecijfers niet veranderen.
  • Wanneer die wel veranderen, bijvoorbeeld door verbetering van de gezondheidszorg, de voedselvoorziening of de woonomstandigheden, zal de levensverwachting veranderen. Bij ons is de levensverwachting in de loop van de jaren enorm gestegen; een heleboel zaken zijn in ons land verbeterd in de vorige eeuw. Door ziektes als AIDS kan in Afrika de levensverwachting juist dalen.
  • Zijn vrouwen sterker dan mannen omdat ze gemiddeld ouder worden? Of komt dat omdat ze minder bloot staan aan stress, verkeersongelukken en gemakkelijker toe durven geven aan hun emoties?
  • Het uitrekenen van de levensverwachting is nog niet zo gemakkelijk. Je zou denken dat Max bijvoorbeeld een levensverwachting heeft van 63 jaar (78 gemiddeld - 15 = huidige leeftijd ), maar dat is echt te makkelijk. Probeer op deze manier de levensverwachting maar eens uit te rekenen van oma van 91. Iemand die zo oud is en heeft laten zien dat ze echt tot de sterkste behoort, kan best nog een levensverwachting hebben van meerdere jaren terwijl ze eigenlijk al in de min staat.