-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Liberaal

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In de politiek onderscheidt men rechtse en linkse partijen. Hoewel dit onderscheid niet altijd duidelijk is, pleiten linkse partijen over het algemeen meer voor een stevige inbreng van de overheid en rechtse partijen juist voor minder.

Wil je zoveel mogelijk een goede verdeling van de welvaart, dan zul je rijken bijvoorbeeld meer belasting willen laten betalen en die ten goede laten komen aan de minder welvarenden. Linkse partijen zullen daar eerder voor zijn dan rechtse. Die willen zo min mogelijk overheidsingrijpen.

Een typisch voorbeeld van een rechtse partij in ons land is de VVD, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. De aanhangers van die VVD noemen zich liberaal.

Definitie

Voorstander zijn van zo veel mogelijk volksvrijheid.

Voorbeelden

  • Een liberaal vindt dat de overheid zich zo min mogelijk met de samenleving en het bedrijfsleven moet bemoeien.
  • Een liberaal vindt de ontplooiing van het individu erg belangrijk. Mensen moeten uitgaan van hun eigen kunnen en daarop vertrouwen.
  • Een liberaal is tolerant richting anderen in de samenleving. Hij pleit voor scheiding van kerk en staat en vindt dat religieuze opvattingen de oplossing van praktische problemen niet in de weg zouden moeten staan.

Toelichting

  • In het woord liberaal zit het Latijnse woord liber dat vrij betekent.
  • Hoewel liberalen vinden dat de overheid zich niet overal mee dient te bemoeien, is het natuurlijk niet zo dat zij de overheid onbelangrijk vinden. Er zijn altijd zaken die door de overheid geregeld moeten worden.
  • Liberalisme en humanisme zijn twee politieke en maatschappelijke stromingen die erg verwant met elkaar zijn.