-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Lijndiagram

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een lijndiagram wordt gebruikt om bij wiskunde een grafische weergave te geven van een functie of om van een bepaalde variabele (veranderlijke) de gegevens te presenteren. Zo kun je van de steeds toenemende bevolking van een land een lijndiagram maken door op de horizontale as de jaren te zetten en op de verticale as het aantal mensen. Nadat je voor elk jaar de gegevens hebt ingevuld met een puntje, trek je een vloeiende lijn door alle punten.

Definitie

Een grafische weergave van gegevens in de vorm van een vloeiende lijn.

Voorbeeld

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De bevolkingsontwikkeling van Italië tussen 1961 en 2003. Klik op de figuur voor een vergroting.

In nevenstaand voorbeeld is de bevolkingsontwikkeling van Italië weergegeven tussen 1961 en 2003. De jaartallen staan om het jaar aangegeven, maar elk jaar is wel van een stip voorzien. Let erop dat op de verticale as de cijfers vermenigvuldigd moeten worden met 1000. Dat had er eigenlijk bij moeten staan! Zo telde Italië in 2003 ongeveer 57.500.000 inwoners.

Toelichting

  • Een lijndiagram wordt ook wel een lijngrafiek genoemd.
  • Om een lijndiagram te maken zet je altijd op de horizontale as de variabele uit. Op de verticale as vermeld je de waarden.
  • Een lijngrafiek kun je ook gebruiken om een wiskundige formule uit te tekenen. Een heel simpel voorbeeld: f(x) = 2y. Dat betekent bijvoorbeeld dat wanneer y=1, dan x=2, wanneer y=2, dan x=4. Zet je deze gegevens in een grafiek met een X-as en een Y-as, dan krijg je een rechte lijn die schuin omhoog loopt.