-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Lopende band

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In het begin van de vorige eeuw vond er in de automobielindustrie een ware revolutie plaats. Henry Ford bouwde de auto voor het volk, de beroemde T-Ford, op een zeer revolutionaire manier, namelijk met behulp van een lopende band. Het idee had een medewerker van hem afgekeken in een slachthuis waar koeien als het ware beetje bij beetje geslacht werden. De koeien hingen aan een transportband en elke slager haalde er telkens hetzelfde stuk vlees vanaf. De slagers waren dus gespecialiseerd in bepaalde handelingen. Ford bedacht dat je ook het omgekeerde kon doen. Een auto bestaat uit onderdelen en die werden tot dan toe door een beperkt aantal mensen in elkaar gezet. In de Ford-fabriek werden de onderdelen op een lopende band in elkaar gezet, waarbij veel werknemers allemaal een vaste taak hadden. De meest simpele handeling daarbij kon bestaan uit het vastdraaien van een paar moertjes.

Definitie

Systeem in een fabriek waarbij producten in wording met een transportband langs de werknemers worden geleid en steeds verder in elkaar worden gezet.

Voorbeelden

  • Automobielindustrie.
  • Computers die op een lopende band in elkaar worden gezet.

Toelichting

  • Omdat je bij gebruik van de lopende band sneller kunt werken en mensen steeds meer gespecialiseerd werk doen, wordt de productie betaalbaarder en dus ook interessant voor mensen met weinig geld. Zo kon Ford zijn auto ook betaalbaar maken voor zijn eigen personeel!
  • Nadeel van werken aan de lopende band is het saaie, geestdodende werk dat bovendien continu moet worden gedaan. Je hebt bij wijze van spreken nog geen tijd om je neus te snuiten. Werknemers van Ford mochten soms niet met elkaar praten om alle aandacht bij het productieproces te houden. Arbeidsomstandigheden in de fabrieken waren dus niet ideaal!
  • Productie met de lopende band betekende vooral vroeger dat alle onderdelen hetzelfde waren. Er was maar één soort stuur, één soort bekleding, één soort band. Elke auto was hetzelfde. Belangrijk in zo’n systeem is dat de beschikbare tijd voor elk productieonderdeel ongeveer hetzelfde is.
  • Tegenwoordig worden onderdelen van auto’s vooraf vaak op bestelling gemaakt. Het dashboard van een Ford is dus niet altijd hetzelfde. Sommige zijn luxer uitgevoerd. Die van te voren gemaakte onderdelen worden dan uiteindelijk in de bestelde auto gezet.

Tekstverband

  • Een lopende band wordt ook wel een assemblagelijn genoemd. Assembleren is een duur woord voor in elkaar zetten.
  • Op vliegvelden kom je ook lopende banden tegen voor personenvervoer. Het zijn horizontale roltrappen.
  • Als je zegt dat iets aan de lopende band gebeurt, dan gebeurt dat zeer regelmatig.