-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

MOL’s

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Sommige landen zit het ook echt niet mee. Neem Haïti in het Caribisch gebied. Samen met de Dominicaanse Republiek ligt het op het eiland Hispaniola. Ongeveer alles wat fout kan gaan, gaat er ook fout. Er is sprake van extreme armoede en het land wordt slecht bestuurd. Corruptie is er heel normaal en zeker als toerist moet je in het land extreem op je hoede zijn om niet ten prooi te vallen aan gewapende bendes. Het land wordt met enige regelmaat geteisterd door orkanen. Tot overmaat van ramp werd het in januari 2010 getroffen door een zware aardbeving waardoor zeker 230.000 mensen het leven lieten en meer dan een miljoen mensen dakloos werden.

Haïti is het enige land in Amerika dat door de Verenigde Naties tot de allerarmste wordt gerekend. Het hoort tot de LDC’s, ofwel Least Developed Countries. In Nederland spreekt men van MOL’s (Minst Ontwikkelde Landen).

Definitie

Land dat door de VN wordt gerekend tot de allerarmste landen.

Voorbeelden

  • In Amerika: Haïti
  • In Azië: Afghanistan – Bangladesh – Laos – Cambodja
  • In Afrika: Angola – Burkina Faso – Tsjaad – Ethiopië – Mauretanië – Malawi

Tekstverband

  • De Verenigde Naties hebben een aparte organisatie in het leven geroepen voor die armste landen. Sta je op die lijst van LDC’s, dan krijg je als de situatie het toestaat meer steun.
  • De MOL’s vormen de rode lantaarn op de lijst van de IMO (Index Menselijke Ontwikkeling). Ze scoren slecht op hun economische ontwikkeling, hebben een hoog percentage analfabeten en hebben een slechte gezondheidszorg waardoor mensen niet oud worden. Het BNP per hoofd ligt op minder dan 750 dollar per jaar. Er is weinig industrie en er wordt erg weinig geexporteerd. Men heeft moeite om elk jaar voldoende voedsel te produceren voor de bevolking.
  • De meeste MOL’s bevinden zich in Afrika (33 landen) en Azië (15 landen). In Amerika is Haïti het enige land dat tot de MOL’s gerekend wordt.
  • De aardbeving in Haïti in 2010 toonde eens te meer aan dat de gevolgen van natuurrampen erg afhankelijk zijn van het welvaartsniveau. Haïti heeft geen geld om goede woningen te bouwen en er wordt bovendien slecht tot niet gecontroleerd op die bouwwerken. De meeste huizen stortten als een kaartenhuis in elkaar bij die beving, terwijl bijvoorbeeld de Amerikaanse ambassade de beving zonder problemen doorstond.