-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Magma

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De uitbarsting van de Vesuvius in 1774 - Olieverfschilderij van Jakob Hackert, (schilderij dateert waarschijnlijk ook van 1774)

Als je iets maar warm genoeg maakt, zal het smelten. Dat is bij gesteente niet anders. Wanneer dat precies gebeurt, hangt af van de samenstelling van dat gesteente en van de druk.

Bij hoge druk ligt het smeltpunt ook heel hoog. Daarom is het grootste deel van de aarde niet gesmolten. Net onder de lithosfeer, waar de druk nog niet zo hoog is, kan gesteente wel smelten of tegen het smeltpunt aan zitten. Dat is het geval in de asthenosfeer.

Ook wanneer bij subductie een aardschol onder de andere wegduikt, kan op een gegeven moment de druk wat wegvallen, waardoor de aardkorst gedeeltelijk opsmelt.

Dat gesmolten gesteente wat zich in de aarde bevindt, noemt men magma.

Definitie

Gesteente dat zich in vloeibare vorm onder de aardkorst bevindt.

Voorbeelden

Magma komt voor in subductiezones waar een aardschol onder de andere wegduikt. De schol komt steeds dieper waar de temperatuur hoger is. Vermindering van de druk versnelt het opsmelten. Het gevormde magma is lichter dan het omringende gesteente en zal gaan opstijgen. Het dringt via breuken door de aardkorst heen en verzamelt zich in zogenaamde magmahaarden onder vulkanen.

Toelichting

  • Niet elk magma is hetzelfde. Sommig gesteente bevat veel van het mineraal kwarts. Kwartsrijk magma is erg stroperig.
  • Hoe minder kwarts het magma bevat, hoe makkelijker het magma vloeit en dus aan de oppervlakte kan komen.
  • Als kwartsrijk magma de oppervlakte weet te bereiken, zorgt dat voor explosief vulkanisme. Magma komt voor het grootste deel naar buiten in de vorm van vulkanische assen. Er ontstaan stratovulkanen.
  • Als kwartsarm magma de oppervlakte weet te bereiken, zorgt dat voor effusief vulkanisme. De lava vloeit dan rustig uit en kan grote afstanden afleggen voordat het is gestold. Er ontstaan zogenaamde schildvulkanen.