-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Magmahaard

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Op plaatsen waar een aardschol onder de andere wegduikt (subductie), smelt de aardkorst gedeeltelijk. Het gevormde magma (vloeibaar) is lichter dan het omringende gesteente en zal zich een weg naar boven proberen te banen.

Dat gaat natuurlijk niet gemakkelijk. Via scheuren in het gesteente wringt het zich een weg. Op zijn weg naar boven, koelt dat magma wat af, waardoor het stroperiger wordt en steeds minder makkelijk kan stromen. Het verzamelt zich dan ergens onder de aardkorst. Het omringende gesteente kan daar ook smelten. Zo kan zich op bepaalde plaatsen een voorraadkamer van magma vormen, de zogenaamde magmahaard.

Als de druk daar maar groot genoeg wordt, kan dat magma via scheuren naar buiten treden. Daar treedt dan vulkanisme op.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
1 = aspluim 2 = lapilli 3 = Lavafontein 4 = vulkanische asregen 5 = vulkanische bom 6 = lavastroom 7 = lagen van lava en as 8 = bedding van vulkaan 9 = eruptie op flank 10 = kraterpijp 11 = magmakamer 12 = magma dat in breuk dringt maar oppervlakte niet bereikt

Plaats onder een vulkaan waarin zich magma verzamelt.

Voorbeeld

Op nevenstaand plaatje vormt cijfer 11 de magmahaard.

Toelichting

  • De magmahaard wordt ook wel de magmakamer genoemd.
  • Een vulkaan is via een kraterpijp verbonden met de magmahaard. Vaak (maar niet altijd) stolt na een eruptie in die kraterpijp een restant van de lava zodat daar een soort prop ontstaat die de kraterpijp afsluit.
  • Het komt wel eens voor dat na een gigantische uitbarsting zo veel magma uit de magmahaard is gelopen, dat het gesteente onder de vulkaan die vulkaan niet meer kan dragen. Die stort dan in zijn eigen ‘gat’. Daarbij ontstaan zogenaamde vulkaanruïnes. Die noemt men ook wel caldeira’s.