-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Mainport

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De haven van Rotterdam is één van de grootste havens ter wereld. De haven is zelfs een hele lange tijd de grootste geweest. Het mag het dus een wereldhaven noemen! De haven heeft ook een bijnaam, “Gateway to Europe”, het is de toegangspoort naar Europa. Vanuit Rotterdam worden goederen over Europa verspreid. Met binnenvaartschepen, met treinen en met vrachtauto’s. Diezelfde vervoermiddelen verzamelen op hun weg terug goederen die via Rotterdam worden vervoerd naar andere werelddelen. Rotterdam is een goed voorbeeld van een mainport.

Definitie

  • Haven van waaruit goederen over een continent verspreid worden en via welke goederen vervoerd worden naar andere werelddelen.
  • Een centrale toegangspoort tot een groot gebied

Voorbeelden

Tekstverband

  • Mainport betekent letterlijk belangrijkste haven. Een synoniem voor een mainport is een hub. Dat woord zit in het zogenaamde Hub and spokemodel dat op een aparte wikipagina wordt uitgelegd.
  • Het gebied dat je kunt bereiken via een mainport noem je het achterland.
  • In de scheepvaart is de ontwikkeling dat de vervoermiddelen steeds groter worden. Schepen worden langer, breder en liggen dieper in het water. Mammoettankers kunnen tot 500 miljoen liter olie vervoeren. Er zijn al schepen die meer dan 13.000 kleine containers kunnen plaatsen. Zulke schepen kunnen lang niet overal aanmeren. Bovendien is elke haven niet uitgerust met kranen die de containers tot 22 naast elkaar op een schip kunnen zetten. Het laden en lossen van zulke grote schepen is een hele operatie die soms meerdere dagen in beslag neemt.
  • Als zo’n groot schip van het ene continent naar het andere vaart, doet die in zo’n continent maar één of hooguit enkele havens aan. Vandaar worden de goederen met kleinere [[vervoermiddel|vervoermiddelen] over het continent verspreid of worden de goederen vanuit het continent naar die grote haven gebracht. Mainports kun je dus herkennen aan de grootte, maar ook aan het feit dat er met grote regelmaat schepen vanuit andere continenten binnenvaren.
  • Het begrip mainport hoeft niet per se over havens voor schepen te gaan. Je kunt het begrip ook toepassen op luchthavens. Van en naar die luchthaven vertrekken dan veel intercontinentale vluchten.