-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Markt

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Jullie kennen vast het gezegde: “van alle markten thuis zijn”. Daar bedoelt men mee dat iemand veel weet en over van alles en nog wat kan meepraten. De uitleg van dat gezegde is niet moeilijk. Er zijn ongelooflijk veel markten te noemen. Valutamarkten, rommelmarkten, veemarkten, arbeidsmarkten, huizenmarkten, supermarkten, marktplaats.nl. Dat zijn zo maar wat voorbeelden.

Bij alle markten geldt dat er een aanbod is aan goederen, diensten of geld en er is een vraag naar die producten. In een vrije markt bepalen vraag en aanbod de uiteindelijke prijs.

Definitie

“Plaats” waar vraag en aanbod met elkaar samenkomen en de prijs wordt bepaald. De plaats kan concreet zijn of abstract.

Voorbeelden

  • Op de woningmarkt bieden mensen hun huis te koop aan en zijn er mensen op zoek naar een huis.
  • Op een rommelmarkt bieden mensen hun spullen te koop en proberen daar een zo gunstig mogelijke prijs voor te vragen.
  • Op de wereldmarkt worden producten, bijvoorbeeld koffie en diensten, bijvoorbeeld verzekeringen over de hele wereld verhandeld en verkocht.
  • Op de arbeidsmarkt wordt het aanbod aan banen vergeleken met de vraag.

Tekstverband

  • Markten kunnen echt aanwezig zijn in de zin dat je er kunt rondlopen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Op een rommelmarkt of een veemarkt bepalen handelaren en kopers uiteindelijk de prijs. Op een weekmarkt bieden groenteboeren en sokkenverkopers hun waren aan. De valutamarkt is abstracter. Je kunt er niet rondlopen, maar de markt bestaat wel. Bij banken kopen mensen bijvoorbeeld buitenlands geld. De hoeveelheid geld dat tussen landen verkocht en gekocht wordt bepaalt de wisselkoers.
  • De naam markt komt uit het latijn. Mercatus betekent markt of handel.