-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Wederopbouw

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Marshallhulp)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Op dinsdag 12 januari 2010 stond de tijd in Haïti even stil. Exact om 16.53 uur werd de hoofdstad Port-au-Prince en omgeving getroffen door een zowat alles verwoestende aardbeving. Bijna 300.000 mensen vonden de dood en meer dan een miljoen mensen werden dakloos. Een maand na die aardbeving becijferde de VN de kosten van de wederopbouw. Meer dan 5 miljard dollar. Het straatarme Haïti staat voor de onmogelijke taak die wederopbouw zelf te financieren en uit te voeren. Massale hulp uit het buitenland is dus dringend noodzakelijk.

Definitie

Iets opnieuw opbouwen nadat het verwoest is.

Voorbeelden

  • De kustzone van Atjeh moest na de verwoestende tsunami van december 2004 opnieuw worden opgebouwd. Nog steeds wonen heel veel mensen daar in noodonderkomens.
  • De provincie Uruzgan in Afghanistan heeft ernstig te lijden gehad onder het bewind van de Taliban. Met steun van de NAVO wordt geprobeerd het arme en verscheurde land er weer bovenop te helpen.
  • Europa had het in de Tweede Wereldoorlog ernstig te verduren gehad. Bombardementen om de Duitsers te verjagen en vernietigingen door de Duitsers zelf zorgen voor ernstige schade aan de infrastructuur en de huizen. Die moesten na afloop van de oorlog opnieuw worden opgebouwd.

Tekstverband

  • Wederopbouw is nodig na natuurrampen en na afloop van een oorlog.
  • De term wederopbouw wordt vaak gebruikt om de periode net na de Tweede Wereldoorlog aan te geven, zeg maar van 1945 tot 1960. Alles was vernield en velen waren werkloos geworden. Onze overheid heeft toen krachtig ingegrepen met allerlei nieuwbouwprojecten. Tegelijkertijd werd door de overheid voorkomen dat lonen te snel stegen. Premier Willem Drees riep de mensen op tot saamhorigheid, zuinigheid, hard werken en fatsoen. Er volgde een periode met minder import terwijl onze export wel steeg. Hierdoor kreeg ons land meer geld en kwamen we er economisch redelijk snel weer bovenop.
  • Belangrijk bij die wederopbouw was de steun die de Amerikanen gaven aan de getroffen landen in Europa. Daarbij werd ook Duitsland niet vergeten. Amerikanen waren zelf ook gebaat bij een snelle opbouw in Europa om daarbij een eventuele uitbreiding van het communisme voor te zijn. Wanneer heel veel mensen in Europa ontevreden zouden zijn, was de kans daarop natuurlijk veel groter. Via die Marshallhulp werd er voor meer dan 12 miljard dollar in de Europese economie gepompt.