-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Max Havelaar

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Twaalf uur op een dag koffiebonen of theeblaadjes plukken en met zakken van twintig kilo sjouwen...daar mag je toch wel goed voor betaald krijgen?! In veel Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Aziatische landen leven deze hardwerkende boeren helaas in grote armoede. Door al hun werk kunnen ze veel koffie of thee verkopen, maar ze krijgen hier heel weinig voor betaald. Hun kinderen kunnen niet naar school, ze hebben nauwelijks genoeg te eten en wonen in heel eenvoudige huizen. Gelukkig komt hier langzaam verandering in. In rijke landen als Nederland zijn mensen zich het lot aan gaan trekken van deze mensen. Zij willen dat ook andere wereldburgers eerlijk betaald krijgen. Wanneer voor een product een goede prijs betaald wordt, die de boeren kans geeft op een beter leven, kan het product een keurmerk krijgen. Op de verpakking komt dan een logo, waaraan je kunt zien, dat het een 'eerlijk' product is. In Nederland bekijkt de Stichting Max Havelaar of producten 'eerlijk' zijn. Sinds 1988 zijn er steeds meer levensmiddelen, waarvoor volgens haar een goede prijs wordt betaald. Kijk maar eens op hun site welke voorbeelden er allemaal zijn. Deze link brengt je bij de site van het keurmerk Max Havelaar waar je onder andere alle goedgekeurde producten kunt vinden.

Definitie

Nederlandse stichting, die sinds 1988 een keurmerk geeft aan producten/levensmiddelen, waarvoor boeren een 'eerlijke' prijs krijgen.

Voorbeeld

  • Koffie was het eerste product, dat het Max Havelaar keurmerk kreeg. Je kunt in bijna elke supermarkt 'eerlijke' koffie kopen: koffie waarvoor de boeren een eerlijke prijs gekregen hebben. Op het pak staat het fairtrade-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat er eerlijk gehandeld is. (fair=eerlijk, trade=handel)
  • Rond Sinterklaastijd hoor je veel over 'eerlijke' chocolade. Ook chocoladeletters kunnen het Max Havelaar keurmerk krijgen als de boeren, die voor de cacaobonen zorgen, netjes betaald krijgen. Deze boeren krijgen meer betaald dan de wereldmarktprijs, die meestal erg laag is voor landbouwproducten.

Tekstverband

  • De naam Max Havelaar heeft de stichting niet voor niets gekozen. Bij geschiedenis of Nederlands kom je deze naam misschien nog wel tegen. De naam komt van het boek 'Max Havelaar', dat in 1860 door Multatuli geschreven is. In het boek beschrijft Multatuli de slechte omstandigheden, waarin de koffieboeren in toenmalig Nederlands-Indië leefden. Het land waar het boek speelt is het huidige Indonesië. Dit land was toen een kolonie van Nederland.
  • Max Havelaar is een keurmerk voor eerlijk handel bij levensmiddelen. Ook voor textiel bestaat ondertussen een fairtrade-keurmerk. In de textielindustrie zijn de omstandigheden vaak ook erg slecht. Met een keurmerk voor dit product, kunnen klanten ook hierbij 'eerlijke' producten kopen, als ze dit belangrijk vinden.