-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Mechanisatie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Vroeger had je het leuke verhaal dat je voor zware arbeid (zware voorwerpen optillen bijvoorbeeld) mannenkracht nodig had, maar dat vrouwen erg goed waren in precisiewerk, heel nauwkeurige, precieze arbeid (schroefjes en moertjes-gefriemel). Mensen werkten in de huisnijverheid (bijvoorbeeld weefgetouwen die je thuis in de huiskamer had staan) of in kleine ambachtelijke bedrijfjes. Sinds het einde van de 18e eeuw is die wereld van de huisnijverheid en het ambacht grotendeels verdwenen om plaats te maken voor de industrie. De uitvinding van de stoommachine heeft dat proces van mechanisatie in een stroomversnelling gebracht. Die mechanisatie had ook negatieve kanten. Mensen moesten in de fabrieken vaak geestdodend werk doen achter de lopende band. De hele dag hetzelfde moertje aandraaien als er telkens weer een nieuw voorwerp op de band verschijnt. Vooral niet even wegdromen, want dan raak je achter. Over die misstanden in de fabrieken heeft Charlie Chaplin ooit een hele beroemde film gemaakt, Modern Times.

Definitie

Menselijke en dierlijke arbeidskracht vervangen door mechanische kracht/machines.

Voorbeelden

  • Het werk wordt niet meer met de hand gedaan maar met machines.
  • Landbouwwerktuigen worden niet meer door paarden getrokken maar door tractoren.
  • Meubels worden niet meer in werkplaatsen gemaakt maar in fabrieken.
  • Men reist niet meer met koetsen of trekschuiten maar met auto's en treinen.

Tekstverband

  • De mechanisatie van de nijverheid begon al in de tweede helft van de 18e eeuw, toen men mensenkracht en dierenkracht door machines ging vervangen: de Industriële Revolutie.
  • Door de mechanisatie kon men in dezelfde tijd meer produceren, de arbeidsproductiviteit steeg dus.
  • Machines klagen niet en dus kun je ze (mits goed onderhouden natuurlijk) in principe 24 uur per dag laten doorwerken.
  • Veel machines moeten nog wel door een mens bediend worden. Indien machines dingen ook zonder mensenhanden kunnen, spreekt men van automatisering.