-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Middellandse Zee

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Mediterranee)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een echtpaar met jonge kinderen wil graag op vakantie naar Frankrijk. Ze twijfelen aan de kust in het zuidwesten bij de Atlantische Oceaan en de kust van de Middellandse Zee. Bij het reisbureau weet men het wel. Kiezen voor de Middellandse Zee! Je hebt er in de zomer meer kans op mooi, warm en droog weer. De zee is er blauwer, heeft bijna geen eb en vloed en is ook nog eens zouter waardoor je meer drijfvermogen hebt. Tenslotte is de temperatuur van het water hoger.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Ligging van de Middellandse Zee

Zee die ligt tussen Europa in het noorden, Afrika in het zuiden en Azië in het oosten. Zie nevenstaande kaart.

Voorbeelden

In de Middellandse Zee zijn een aantal randzeeën te onderscheiden die allemaal een eigen naam hebben zoals de Egeïsche Zee, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. Al die randzeeën maken deel uit van de Middellandse Zee.

Toelichting

  • De Middellandse Zee is bijna 4000 km van west naar oost en gemiddeld zo’n 600 km van noord naar zuid. Het is een binnenzee die maar op twee plaatsen in open verbinding staat met de oceanen. Tussen Spanje en Marokko ligt de Straat van Gibraltar. In het zuidoosten is de zee door middel van het Suezkanaal verbonden met de Rode Zee. Door zulke smalle openingen kan natuurlijk nooit veel water stromen.
  • De Middellandse Zee heeft daardoor bijna geen eb en vloed en het water is er warmer. Omdat er ook in verhouding meer verdamping is, is het water wat zouter dan de oceaan.
  • De grootste rivier die uitmondt in de Middellandse Zee is de Nijl.
  • In de Middellandse Zee liggen behoorlijk veel eilanden zoals de Griekse eilanden en de Spaanse Balearen (waaronder Mallorca en Ibiza). Verder zijn natuurlijk Sicilië, Sardinië en Corsica heel bekend.
  • Rondom de Middellandse Zee komt een heerlijk klimaat voor met zachte regenrijke winters en droge warme zomers. Vooral in de zomer is het gebied dus erg geschikt voor vakanties. Men spreekt van het Middellands Zeeklimaat ofwel Mediterraan klimaat.
  • In Frankrijk wordt de Middellandse Zee anders genoemd. Men heeft het daar over de Mediterranee.