-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Mensbeeld

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Je kijkt regelmatig in de spiegel. Soms kijk je naar jezelf en je vraagt je dan af hoe mensen naar jou kijken. Als je dat hebt bedacht, dan heb je een zelfbeeld. Dit kun je ook groter maken. Je kunt in plaats van naar jezelf ook kijken hoe er over de mens wordt gedacht. Dan krijg je vanzelf vragen als:

  1. Is de mens milieubewust?
  2. Is de mens uit zichzelf goed?
  3. Is de mens nieuwsgierig?

Door de hele geschiedenis heen hebben mensen naar zichzelf en anderen gekeken en afgevraagd wie de mens nu eigenlijk is. Grote denkers hebben hier ideeën over opgeschreven. Zo ontstaat een mensbeeld. Het mensbeeld is dus de manier waarop wij naar onszelf als mens kijken. Dit mensbeeld is in de afgelopen eeuwen ook veranderd. Tijdens de Renaissance veranderde het idee dat mensen van zichzelf hadden sterk. De mens ging langzaam geloven dat niet God bepaalde wat de levenstaak was, maar dat je als mens zelf vrij was om te kiezen wat je met je leven ging doen.

Definitie

Het algemene idee dat de mens van zichzelf heeft.

Voorbeelden

Tegenwoordig zien wij onszelf als vervuilers van onze planeet. Wij moeten oplossingen verzinnen om ons klimaat te sparen. Wij vinden ook dat we als mens ver ontwikkeld zijn. Deze twee en vele andere ideeën vormen het mensbeeld.

Tekstverband

Aan het einde van de Middeleeuwen en tijdens de Renaissance veranderde het mensbeeld.