-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Mid-Oceanische Rug

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De Mid-Atlantische Rug

Hebben jullie er wel eens op gelet hoe mooi Noord-Amerika en Europa in elkaar passen als je de tussenliggende oceaan weg denkt? Hetzelfde geldt voor Zuid-Amerika en Afrika.

Die vormovereenkomst blijkt geen toeval te zijn. Ongeveer 200 miljoen jaar geleden zaten de continenten ook tegen elkaar en bestond de Atlantische Oceaan nog niet!

Midden in die oceaan ligt een onderzeese bergrug die meer dan 2000 meter boven de rest van de oceaanbodem uitsteekt. Het gaat om de langste bergrug op aarde. Hij loopt bijna vanaf de noordpool naar 54 graden zuiderbreedte. Die bergketen heet de Mid-Atlantische Rug.

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ze die rug goed in kaart weten te brengen. Wat blijkt? Midden in die rug bevinden zich diepe kloven en komt onderzees vulkanisme voor. Ook komen met regelmaat aardbevingen voor. Het is dus een erg onrustig gebied. Aan de aardoppervlakte merken we er echter niet zoveel van omdat het zich allemaal diep onder water afspeelt.

De Mid-Atlantische Rug is een voorbeeld van een plaats waar twee aardschollen uit elkaar bewegen. De erop liggende continenten bewegen natuurlijk mee. De scheur die bij dat uit elkaar bewegen ontstaat, vult zich met vulkanisch materiaal dat uit de onderliggende aardmantel omhoog komt.

Definitie

Onderzeese bergrug, die op plaatsen ligt waar stukken aardkorst uit elkaar bewegen.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De ligging van de Mid-Oceanische Ruggen. De vormen de plaatsen op aarde waar de aardkorst uit elkaar beweegt.
  • De Mid-Atlantische Rug maakt deel uit van een heel stelsel van ruggen waar aardplaten uit elkaar gaan (divergeren). Zie daarvoor het nevenstaande kaartje.
  • De Mid-Atlantische Rug is het mooiste voorbeeld van zo’n divergente plaatrand.

Toelichting

  • Bij Mid-Oceanische Ruggen wordt nieuwe korst gevormd. Tegelijkertijd bewegen de aardschollen uit elkaar. De jongste bodems van de oceaan bevinden zich dus bij de Mid-Oceanische Ruggen. Hoe verder je je van die ruggen verwijdert, hoe ouder de oceaanbodems worden.
  • Hopelijk kunnen jullie zelf bedenken waar zich de oudste bodems in de Atlantische Oceaan bevinden. Ze zijn ongeveer 200 miljoen jaar oud.
  • Terwijl de korst groeit bij de Mid-Oceanische Ruggen, gaat hij weer verloren op de plaatsen waar korstdelen op elkaar botsen. Bij die convergente plaatranden duikt de korst weg in de onderliggende mantel (subductie) en smelt daar op.
  • Omdat bij Mid-Oceanische Ruggen schollen uit elkaar bewegen, kunnen zich geen echt grote spanningen opbouwen. Daarom komen er geen zware aardbevingen voor. Het onderzeese vulkanisme verloopt over het algemeen ook zeer rustig.