-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Middel

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Mijn fiets is kapot en ik moet om negen uur op school zijn: "Pa, mag ik je fiets lenen?" Om iets te bereiken heb je de juiste middelen nodig, want een middel is vaak een manier om iets te bereiken.

Definitie

Een middel is een voorwerp, instrument of manier (wijze) waarmee je een doel probeert te bereiken.

Voorbeelden

  • Geneesmiddel: Een manier of product om mensen beter te maken, te genezen.
  • Financiële middelen: het geld dat nodig is om iets te kopen. Het verlagen of verhogen van de rente is een financieel middel. Als je weinig hoeft te betalen voor het lenen van geld, leen je gemakkelijker om een nieuwe auto te kopen.
  • Middelen: Alles, ieder onderdeel, in een bedrijf dat een bepaalde waarde heeft: dit kan bijvoorbeeld een werknemer zijn, maar ook een drukpers.
  • Hulpmiddelen: Een voorwerp of instrument dat helpt bij het bereiken van een doel: een fietspomp b.v.
  • Middel van bestaan: De manier waarop mensen zich in leven houden. Dit kan bijvoorbeeld jagen en verzamelen zijn of landbouw.
  • Manieren die in de economie worden gebruikt om ervoor te zorgen dat er gekocht en verkocht wordt, dat er genoeg werk is, dat mensen genoeg geld besteden aan shoppen en uitgaan. De Nederlandse Bank kan bijvoorbeeld de rente verhogen en verlagen. Het verlagen of verhogen van de rente is dus een financieel middel.

Tekstverband

Hij gebruikte het touw als middel om over de stromende rivier te komen. Je gebruikt hier twee begrippen: touw en rivier. Vaak wordt het begrip middel samen met een ander begrip gebruikt om te verduidelijken waarover het gaat.